Aan de slag met….de watervriendelijke tuin


Ook u kunt simpel een kleine bijdrage leveren om water vast te houden. Want heel veel kleine bijdragen hebben een groot effect! Er zijn al heel veel waterbazen die het goede voorbeeld geven! Hier vind je alle tips en trucs… word ook een waterbaas!

Word een waterbaas-roze

7 dingen die u zelf kunt doen

Een geveltuintje aanleggen

Tegels uit de tuin, plantjes erin

Wanneer je tuin is dichtgelegd met tegels, kan het water niet weg. Vervang uw tegels voor plantjes. Zo kan het water direct de grond in en komt het niet in het riool terecht. Dit voorkomt overstromingen in de straat. Wist u dat tegels in uw tuin ook zorgen voor een erg warme tuin? Planten zorgen juist dat uw tuin koeler blijft.

Geveltuintjes aanleggen

Een geveltuintje is een strook tuin vóór uw huis. Zo blijft het regenwater niet op straat staan; dat wordt opgenomen door de planten. U kunt dit combineren met een groene muur door bijvoorbeeld een klimplant te gebruiken. Zo blijft uw huis in de zomer ook nog eens lekker koel en in de winter een stukje warmer.

Daktuin maken (groene daken)

Een tuin op uw dak neemt extra regenwater op, zorgt voor planten en dieren én neemt fijnstof op. Daarnaast isoleren ze de ruimte eronder. Zo blijft die in de zomer lekker koel, en in de winter warm.

Uw regenpijp afzagen/afkoppelen (het apart inzamelen van regenwater zodat dit niet meer op het vuilwaterriool wordt geloosd)

Nu verdwijnt veel schoon regenwater in het riool. Zonde, want dan wordt het vermengd met het vuile water en moeten we het opnieuw schoon maken op de waterzuivering. Als u uw regenpijp afkoppelt, voorkomt u dit al. Heeft u al eens aan een regenton gedacht? Dan kunt u het water nuttig hergebruiken voor het besproeien van uw tuin.

Een daktuin aanleggen
Tegels eruit plantje erin

Grindstroken aanleggen

Grindstroken in uw tuin zorgen dat regenwater rustig wegzakt in de bodem. Zo vult dit het grondwater aan. Bij hevige regenbuien voorkomt dit wateroverlast.

Wadi of vijver aanleggen

Een wadi of een vijver is een goede manier van water opvangen in uw tuin. Een wadi is een verdieping in de tuin die bij hevige regenval kan vollopen met water. Een soort van opvangbak dus. U kunt het hemelwater (regen en sneeuw) van uw dak rechtstreeks naar de wadi of vijver in uw tuin leiden. Het opgevangen water blijft even in de wadi staan, maar zakt vervolgens in de grond. Het water vult zo het grondwater aan en zorgt niet voor overbelasting van het riool.

Waterdoorlatende bestrating plaatsen

Áls u toch stenen in uw tuin houdt, zorg dan dat deze water kunnen doorlaten. Dat voorkomt wateroverlast bij hevige regenbuien.

Deze waterbazen gingen u voor

Waterbaas Jeroen

video: TuinTips van Jeroen

Waterbaas Bas

Meer tips en inspiratie