Aan de slag met ... waterkwaliteit


Iedereen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de waterkwaliteit. Door bijvoorbeeld heel simpel alleen de drie p's (poep, pies en (toilet)Papier) door het toilet te spoelen, zodat onze zuiveringen zo schoon mogelijk water terug kunnen geven aan de natuur. Want veel kleine bijdragen hebben een groot effect! Er zijn al heel wat waterbazen, zoals Joep en Marcel die het goede voorbeeld geven!

Word een waterbaas-roze

Wat kunt u zelf doen?

Waterbazen Pepijn en Gabor

Wat spoel jij door het toilet?

“Poep, Plas en (wc)Papier. Spoel alleen de drie P'S door de wc! Helaas spoelen veel mensen ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen door de gootsteen of het toilet. Natuurlijk doen veel mensen dit onbewust. Maar deze middelen lossen niet op in water. Ze veroorzaken verstoppingen in het riool en storingen in het proces van het zuiveren van afvalwater op onze rioolwaterzuiveringen. Gemalen en pompen raken in storing of gaan kapot. Het kost jaarlijks duizenden euro's. Zonde! Spoel daarom alleen de drie P'S door de wc! Waterbaas Joep geeft hierin het goede voorbeeld.

Van poep energie maken

Het zuiveren van afvalwater levert een restproduct op; slib. Op onze zuiveringen in Emmen en Hengelo winnen we uit dat slib biogas waar we vervolgens stroom van maken.

De installatie in Hengelo is heel groot, daarom noemen we deze installatie de Energiefabriek.

Alle slib van onze 20 Twentse zuiveringen gaat naar de Energiefabriek en met een speciaal soort hogedrukpan, halen we er extra veel biogas uit. Dat levert tot 20.000 kuub biogas per dag op, waarmee we 16 miljoen kWh aan stroom produceren. Genoeg voor de zuivering en nog eens 3.500 huishoudens.

Waterbaas Marcel verstopping

Deze waterbazen gingen u voor

Waterbaas William

william ruim troep op
video: Waterbaas_William_-_Over_sportvissers_in_actie_totaal_conversieNL

Waterbaas Marcel

Waterbaas Marcel titelbalk
video: Waterbaas Marcel - verstopping roostergoedhark

Meer tips en inspiratie

Wandelen langs de Dinkel

De Regge, de Dinkel, de Vecht, het Kristalbad en het Bargerveen zijn belangrijke rivieren en watergebieden. En het zijn ook prachtige gebieden om al wandelend of fietsend te ontdekken. Zo is er langs de Dinkel de prachtige wandelroute het Dinkelpad te vinden. Die veelzijdigheid van de natuur is niet in woorden te vatten, die moet je beleven! Een wandeling op bijvoorbeeld landgoed Singraven voert langs huis Singraven dat al in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’ wordt genoemd. Maar ook de laatste water gedreven houtzaag molen van Nederland staat op het landgoed. Een eind verderop staat het bekende schuivenhuisje uit 1887.

Win een ton!

Spaar jij water? Bijvoorbeeld in je tuin. Of ken jij een waterbaas die dat al doet? Of heb je voornemens om je tuin te vergroenen? Maak dan een foto waarop te zien is hoe jij of jouw waterbaas water spaart of water gaat sparen. Deel deze foto via Twitter of Facebook onder de vermelding #vechtstromenwaterbaas. Wie weet, win jij dan een regenton! We komen de ton dan persoonlijk bij je brengen. De actie duurt tot 28 juni. Kijk voor meer informatie op: