Bestuurders en kanovaarder openen nieuwe stuw Almelose Aa

Gepubliceerd op 13 april 2022

Hoeveelheid water beter te doseren en veiliger voor kano’s.

Met het verwelkomen van een kanovaarder, die soepel over het water peddelde, verklaarden bestuurders Wim Stegeman van ons waterschap en wethouder Eugéne van Mierlo van de gemeente Almelo de nieuwe automatische stuw in de Almelose Aa voor geopend. De stuw zorgt ervoor dat de hoeveelheid water in de Almelose Aa beter te doseren is en dat kano’s de stuw veilig kunnen passeren. De nieuwe stuw maakt een Almelo’s kanorondje nog aantrekkelijker.

Bij de planvoorbereiding van de stuw waren zowel de Nederlandse Toeristische Kanobond betrokken als Proeflokaal België als verhuurder van kano’s. Ook werd input gevraagd van andere belanghebbenden. Uitkomst is een automatische stuw die op moderne wijze geïntegreerd is in de omgeving. Bovendien is hiermee ook de oude loop van de Almelose Aa hersteld. Voor kanoërs was dit een nauwelijks zichtbare zijtak. Wethouder Eugene van Mierlo is verheugd over de nieuwe stuw: “Techniek, natuurbehoud en recreatie vinden elkaar hier en dat is een compliment aan alle betrokkenen.”

Nieuwe stuw

Bij enorme neerslag loopt het waterpeil in de Loolee meerdere keren per jaar snel op. Daardoor komt er soms meer water in de Almelose Aa dan wenselijk. De nieuwe 2,5 meter brede stuw voorkomt dit, omdat de stuw automatisch reageert op het waterpeil in de Loolee. Daarmee is de stuw cruciaal voor het waterbeheer van de binnenstad van Almelo. Bestuurder Wim Stegeman is blij dat de stuw klaar is: “Dit is goed voor het grondwaterpeil omdat dit niet te laag wordt en de waterkwaliteit goed blijft. Daarmee voorkomen we wateroverlast. De stuw is zodanig geconstrueerd dat deze zeer veilig is voor kanoërs. Alle bewegende delen zijn weggewerkt en de breedte is toegenomen waardoor een aantrekkelijke doorgang is gerealiseerd ten opzichte van de oude en nauwe duiker die er eerst lag.”

Kanosteigers

Kanoërs worden met een rood licht gewaarschuwd voor een te hoog waterpeil. In die gevallen dat de doorvaarthoogte onder de brug te laag is kunnen ze gebruik maken van kanosteigers. Fietsers en wandelaars langs de Loolee kunnen gebruik maken van de brug over de Almelose Aa. En een stukje stroomafwaarts staat nu het bankje dat de Rotary eerder al schonk.