Nieuws
Nieuws
Zoeken in de index
Diesel in Oosterbouwlandleiding Vriezenveen
Er is diesel terecht gekomen in de Oosterbouwlandleiding in Vriezenveen ter hoogte van de Bouwmeesterstraat. De opruimwerkzaamheden zijn gestart en het waterschap heeft zogenoemde oliebooms in het water geplaatst. Daarmee wordt de diesel geabsorbeerd / opgezogen. De verwachting is dat het een aantal dagen tot een week gaat duren voordat de opruimwerkzaamheden volledig zijn afgerond. Het kan zijn dat er tijdelijk een geur van diesel te ruiken is ter plaatse.
Wij adviseren om honden aan de lijn te houden, zodat zij niet in het water springen of eruit drinken.
Werkzaamheden aan stuwen in Reggedal van start
Vandaag is aannemer Negam begonnen met de werkzaamheden aan stuw Entermors en stuw Exoo in de Boven-Regge. Als eerste wordt het werk aan stuw Entermors uitgevoerd. Hier wordt het peil verhoogd en de vispassage aangepast. Daarna gaat de aannemer aan het werk met het realiseren van de stuw/vispassage Exoo.
Geen vaarverkeer tussen Junne en Mariënberg van 2 t/m 6 september wegens werkzaamheden
Het deel van de Vecht tussen de stuwen Junne en Mariënberg is van maandag 2 september 6.00 uur tot vrijdagavond 6 september 18.00 uur gestremd voor vaarverkeer. Ook de sluizen Junne en Mariënberg zijn dan gesloten. Dit vanwege herstelwerkzaamheden aan stuw Junne, waarvoor wij het waterpeil van de Vecht op dat traject tijdelijk met 30 cm verlagen.
Werkzaamheden in Eerderhooilanden van start
Provincie Overijssel, Natuurmonumenten en waterschap Vechtstromen gaan samen aan de slag met de opgaves in Eerderhooilanden. Aannemersbedrijf Nonak uit Ommen start deze week met de werkzaamheden. Het werk is naar verwachting eind 2024 gereed.
Herinrichting Nieuwe Drostendiep van start
Na een drukke periode van voorbereiding gaat de realisatie van de herinrichting van het beekdal Nieuwe Drostendiep van start. Aannemingsbedrijf Bouwhuis uit Beerzerveld voert de werkzaamheden uit.
Waterkwaliteit onder druk, pas op voor blauwalgen
We hebben op het moment warmere dagen en dagen met temperaturen rond normaal. Af en toe kan er een drup regen vallen en in deze periode van jaar zijn ook hoosbuien niet uit te sluiten. Door de warmte en eventuele hoosbuien kunnen er problemen met de waterkwaliteit ontstaan. Op dit moment zien we dat blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) tot ontwikkeling komen. Wij adviseren sowieso altijd om alleen te zwemmen in water dat is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Laat ook uw hond niet in water met blauwalg zwemmen.
Update – Ook verhoogde PFOS-concentratie in zijtak Deurningerbeek
Nadat op het voormalige vliegveld Twente recent een verhoogde concentratie PFOS werd ontdekt in het oppervlaktewater, verrichtte waterschap Vechtstromen metingen in haar waterlopen direct naast het terrein. Na de tweede meetronde blijkt dat er, naast de Hesbeek, ook in een zijtak van de Deurningerbeek een verhoogde concentratie aan PFOS zit. Het advies is om tot nader order geen vis te eten uit deze zijtak, het deel van de Hesbeek tussen de voormalige vliegbasis en de Koppelleiding langs de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal en de Deurningerbeek.
Update – Inlaten vanuit merendeel Twentekanaal kunnen open
De maatregel om het met HCH vervuilde water in het Twentekanaal maximaal te verdunnen en via Kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer af te voeren is nog steeds van kracht. Metingen laten zien dat ondertussen ook in het merendeel van het Twentekanaal de concentraties HCH onder de norm liggen. In die delen van het Twentekanaal kunnen de inlaten weer open.
Update – Afvoeren verdund water Twentekanaal verloopt voorspoedig – inlaten Kanaal Almelo-De Haandrik kunnen weer open
De maatregel om het met HCH vervuilde water in het Twentekanaal maximaal te verdunnen en via Kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer af te voeren verloopt voorspoedig. Metingen laten zien dat de concentraties HCH op de meetpunten ruim onder de norm liggen wanneer het verdunde water de Vecht bereikt. We blijven de situatie nauwgezet monitoren.
Waterkwaliteit onder druk door warmte en mogelijke hoosbuien
Door hoge temperaturen warmt het oppervlaktewater snel op. Omdat warmer water minder zuurstof kan bevatten, neemt het zuurstofgehalte in dat water af. Dat is vooral het geval in ondiep water dat niet of nauwelijks stroomt, zoals vijvers. De hoeveelheid zuurstof in het water is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen. Naast zuurstoftekort, kunnen in stilstaand of weinig stromend water ook andere kwaliteitsproblemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de groei van blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) en botulisme.
Update - Verdunnen en afvoeren water Twentekanaal in gang gezet
De maatregel om het water in het Twentekanaal te verdunnen en gecontroleerd af te voeren naar het IJsselmeer is in gang gezet. Daarmee wordt de HCH-vervuiling in het deel van het kanaal tussen Eefde en de sluis bij Delden en in de Zijtak Almelo aanzienlijk verminderd. Het waterschap kan het kanaalwater dan weer gebruiken om een groot deel van het achterliggende gebied te voorzien van schoon water.
Schommelende waterstanden Vecht spelen met sluizen
Wie de komende dagen de Vecht opvaart, kan een dichte sluis aantreffen. Het regenwater uit Duitsland en extra toevoer uit het Twentekanaal maakt dat de waterstand van de Vecht in centimeters op en neer schommelt.