Zuiveren afvalwater


Het zuiveren van afvalwater is één van onze kerntaken. Wij zorgen dat alle afvalwater in ons gebied, op één van onze 23 rioolwaterzuiveringen wordt schoongemaakt. Daarna geven we het weer terug aan de natuur. Het is geen drinkwater, daar zorgt het drinkwaterbedrijf voor.

We gebruiken ongeveer 135 liter water per dag. Om te koken, te wassen, te douchen en het toilet. Alleen voor het doorspoelen van de wc gebruiken we per dag al ongeveer 33 liter water. Bijna al dit water  komt in het riool terecht. Dit vieze water wordt weer schoongemaakt. Dit schoonmaken van rioolwater, ook wel afvalwater genoemd, gebeurt op de rioolwaterzuivering.

Maar hoe komt dit afvalwater nu bij de rioolwaterzuivering? We nemen je graag mee op onze tocht van het riool naar de rioolwaterzuivering

Zuiveren

Kerngetallen

Rioolwaterzuiveringsinstallaties: 23

Afvalwater zuiveren van: 800.000 inwoners

Spoelen van alleen toilet: 33 liter per persoon per dag

Biogasinstallaties: 2, Hengelo en Emmen

Produceren stroom: 16 miljoen kWh

Rondleidingen en excursies

Wil je zien en ruiken hoe een zuivering werkt? Dat kan door een excursie aan te vragen. Wij bieden excursies aan op verschillende locaties in ons gebied.

Tijdens een excursie naar een zuivering laten we zien hoe het afvalwater wordt schoongemaakt en weer teruggaat naar de natuur. De excursie bestaat uit een korte presentatie gevolgd door een rondleiding over het terrein van de zuivering.

Still van plas tot plas
video: Van plas tot plas

Hoe komt het afvalwater op een zuivering?

Het afvalwater van woningen en bedrijven gaat via de riolering naar de dichtstbijzijnde rioolwaterzuiveringsinstallatie, de rwzi. (rioolwaterzuivering) En hoe komt het daar dan?

Hoe maken we het vuile water schoon?

Als het afvalwater op een zuivering komt, wordt het grove afval er uitgehaald met een soort hark. Ook laten we het zand bezinken dat in het water zit. Daarna begint het echte werk, maar niet door mensen!

De werking van een rioolwaterzuivering

Een rioolwaterzuivering werkt met zes verschillende stappen om het vuile water weer schoon te krijgen. Na dit proces wordt het schone water weer teruggegeven aan de natuur.

Stroom maken uit poep

Het zuiveren van afvalwater levert een restproduct op; slib. Op onze zuiveringen in Emmen en Hengelo winnen we uit dat slib biogas waar we vervolgens stroom van maken. De installatie in Hengelo is heel groot, daarom noemen we deze installatie de Energiefabriek.