Projecten en werk in uitvoering
Wij werken dagelijks aan voldoende, schoon en veilig water in Twente, het Vechtdal en Zuidoost Drenthe. Dit doen wij voor een aantrekkelijke leefomgeving voor ongeveer 800.000 inwoners, bedrijven en landbouw.
Op deze pagina vindt u een overzicht waar wij op dit moment werkzaamheden uitvoeren.

Archemermaten en Hancate
Met deze projecten wordt verdroging van landbouw en natuur tegengegaan, behouden en versterken we de natuur en de kwaliteit van de Regge en zorgen we voor een recreatieve beleving in de gebieden.

Bargerveen Nieuw-Schoonebeek
Het Bargerveen is een uniek natuurgebied met een van de laatste stukjes levend hoogveen van Nederland. In opdracht van de provincie Drenthe werken verschillende partijen, waaronder het waterschap, samen in de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek om het Bargerveen te behouden en versterken.

Beken Hengelo
Het klimaat verandert en de laatste jaren sneller dan ooit tevoren. Denk aan buien die steeds heviger worden, maar ook hittestress (problemen die ontstaan in stedelijk gebied als gevolg van warmte, kan in steden oplopen tot 8 graden meer dan buiten de stad) in de stad. Daarom werken gemeente Hengelo en ons waterschap samen om de stad voor te bereiden op de toekomst en de effecten van extreem weer aan te pakken.

Bio-GAK
Het pilot-onderzoek Bio-GAK heeft als doel een betaalbare en duurzame oplossing te vinden voor het verwijderen van microverontreinigingen uit gezuiverd afvalwater, vóórdat het water geloosd wordt op het oppervlaktewater. Bij deze methode kunnen zowel medicijnresten als fosfaat verwijderd worden.

BODAC
BODAC is een zuiveringstechniek waarmee onder andere medicijnresten uit afvalwater verwijderd kunnen worden. Deze techniek wordt toegepast in de PuurWaterfabriek in Emmen, en lijkt veelbelovend om breder toegepast te worden. Middels een pilot-onderzoek wordt deze methode nader onderzocht.

Dinkeldal
De rivier de Dinkel en rivieren die er omliggend aan verbonden zijn liggen in een prachtig beekdal, dat zich gekenmerkt door hoogteverschillen, houtwallen, bossen en vochtige en schrale graslanden en heideterreinen.

Energiefabriek Hengelo
Het centraal verwerken van zuiveringsslib (het materiaal dat overblijft nadat het rioolwater is gezuiverd) op de rwzi (rioolwaterzuivering) Hengelo geeft energie! Dat blijkt uit onderzoek. Daarom hebben wij de Energiefabriek Hengelo gerealiseerd.

Fluttersbeek
De Fluttersbeek ligt tussen Haaksbergen en Hengevelde en heeft een lengte van 10 kilometer. De beek ontstaat aan de westkant van Haaksbergen en stroomt door Haaksbergen en het landelijke gebied.

Haarvaten op Peil
Het ‘uitvoeringsprogramma Haarvaten op Peil’ (HOP) is gericht op het beter vasthouden van water, met name op de hoge zandgronden, in de zogenaamde ‘haarvaten’ van het watersysteem. Daar ligt ook een groot deel van wat wij de waardevolle kleine wateren noemen; kleine beekjes die ecologisch waardevol zijn, omdat ze bijzondere planten en waterdieren herbergen.

Karshoek-Stegeren
Het gebied Karshoek-Stegeren is onderdeel van het programma Ruimte voor de Vecht. Hier zijn delen van het zomer- en winterbed van de Vecht opnieuw ingericht, met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers.

Koersdocument Vecht
Waterschap Vechtstromen en Waterschap Drents Overijsselse Delta gaan samen aan de slag met het actualiseren van het koersdocument Vecht. Vanuit het programma ‘Ruimte voor de Vecht’ werken we samen met partners in het Vechtdal aan een halfnatuurlijke laaglandrivier.

Loodiep
Een natuurvriendelijke inrichting van waterlopen zorgt voor meer biodiversiteit in en direct langs het water. En voor vissen is het van groot belang dat zij van het ene naar het andere gebied kunnen zwemmen. Vispassages helpen hen hierbij.

Lutterhoofdwijk
Het kanaal de Lutterhoofdwijk is een zijtak van de Dedemsvaart. Tussen Slagharen en Coevorden is de beschoeiing aan vervanging toe en er is ruimte voor de aanleg van natuurlijk oevers om de waterkwaliteit te verbeteren.

MiKRO
Onderzoek naar verwijderen van medicijnresten uit afvalwater, over hoe we kunnen voorkomen dat microverontreinigingen, waaronder medicijnresten in sloten, beken, kanalen en rivieren terecht komen.

Nevengeul en stuw Mariënberg
Bij het project ‘Nevengeul en stuw Mariënberg’ wordt de nevengeul bij Mariënberg zodanig aangepast dat de vismigratie vanaf Mariënberg tot aan Hardenberg wordt verbeterd.

Nieuwe Drostendiep
In het beekdal van het Nieuwe Drostendiep komen meerdere gebiedsfuncties samen. Het project omvat de beek tussen de brug bij Aalden/Zweeloo en de Verlengde Hoogeveensche Vaart.

Oelerbeek & Pilot Twickel
Het deel Oelerbeek en Omvloed, tussen Hengelo en Delden, moet opnieuw ingericht worden. Dit is nodig om de Oelerbeek en Omvloed natuurvriendelijker en vispasseerbaar te maken.

Ossehaar noodberging
Om extra water bij hevige regenval te kunnen opvangen, hebben wij met en verschillende gemeenten een aantal plekken aangewezen als ‘noodopvang’. De polder Ossehaar, nabij Coevorden, is daar één van.

Persleiding Emmen
Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de persleiding Emmen op diverse plaatsen niet meer voldoende is. Door de jaren heen is er aantasting ontstaan, waardoor deze aan vervanging toe is.

Regge Pelmolen Rijssen
De Regge is de afgelopen jaren vrijwel geheel heringericht. Met de afronding van het project Regge Pelmolen Rijssen is een van de laatste ontbrekende schakels ingevuld.

Rheezermaten
Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht, is de rivier en het omliggende gebied bij Rheezermaten opnieuw ingericht. In het voorjaar van 2022 zijn de werkzaamheden afgerond.

Rioolgemalen
Een rioolgemaal is een put of gebouw waarin pompen zitten. Deze pompen verpompen het afvalwater via een persleiding naar een verder weg gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Verschillende rioolgemalen zijn toe aan vervanging of renovatie.

Schoonebeekerdiep
Het Schoonebeekerdiep is een grensbeek ten zuiden van Emmen. In de omgeving van deze beek ligt het Natura 2000 gebied Bargerveen. Over een lengte van 15 km wordt het Schoonebeekerdiep heringericht.

Stadsbeek Enschede
Om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen, is er in Enschede een nieuwe beek aangelegd: De Stadsbeek. De gemeente Enschede werkte hierbij samen met ons waterschap, woningcorporaties en omwonenden.

Stuw Junne
De huidige stuw voldoet niet meer. We gaan daarom de stuw droogzetten en onderzoeken wat de staat van de stuw is. Uiteindelijk volgt een besluit voor renovatie of nieuwbouw van de brug.

Stuwen Reggedal Enter
In 2019 is het project Reggedal Enter gerealiseerd. Hierbij is een deel van de Boven-Regge en Midden-Regge heringericht, ter hoogte van Enter. De herinrichting heeft geleid tot een ander peilbeheer. Enkele jaren ervaring met deze waterpeilen leiden tot een heroverweging van het stuwpeil van stuw Entermors en de tijdelijke stuw Exoo in de Boven-Regge.

Swimway Vecht
De Vecht is een belangrijke migratieroute voor vissen. Swimway Vecht is een meerjarig project waarbij onderzoek wordt gedaan naar de vismigratie op de rivier. We brengen we vismigratieroutes in kaart.

Vechtrijk Gramsbergen
Met een nieuwe inrichting van het gebied langs de Vecht, keert Gramsbergen het gezicht weer naar de rivier. Samen met inwoners en betrokkenen maken waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg een plan voor dit gebied.

Veilige Vecht (HWBP)
De waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen werken de komende jaren samen om de Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle veilig te houden voor de toekomst.

Water Collectief Twente
Noordoost Twente is een kwetsbaar gebied als het op watervoorziening aan komt. De hooggelegen zandgronden zijn volledig afhankelijk van regen en aanvoer van water uit de Dinkel. Zaak om hier water vast te houden.

Zonneparken voor rioolwaterzuiveringen
We zuiveren jaarlijks het afvalwater van 805.000 inwoners en bedrijven. Hiervoor is veel energie nodig. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, plaatsen we negen zonneparken bij onze rioolwaterzuiveringen.

Zuivering Almelo Vissedijk
De rioolwaterzuivering Almelo Vissedijk aan de Plesmanweg was sterk verouderd. De zuivering is aangepast naar de huidige techniek, zodat deze nu optimaal functioneert en de levensduur is verlengd.

Zuivering Ootmarsum
Het afvalwater van huishoudens en bedrijven uit Ootmarsum, Tilligte en Lattrop wordt dagelijks schoongemaakt op de rioolwaterzuivering in Ootmarsum. Omdat onderdelen van deze zuivering aan vervanging toe zijn, wordt deze zuivering aangepast.

Zuivering Vriezenveen
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi (rioolwaterzuivering)) Vriezenveen was sterk verouderd en is gerenoveerd. De nieuwe installatie draait helemaal op de nieuwe Nereda® techniek. De rwzi in Vriezenveen is dan ook klaar voor de toekomst!
Internationale projecten
Samenwerking met internationale partners, maar ook waterkennis overdragen en delen met landen die die kennis kunnen gebruiken.
Water houdt zich niet aan grenzen, veel van ons water stroomt vanuit Duitsland ons gebied in, daarom hebben wij een intensieve samenwerking met onze buren. Daarnaast zijn er internationale samenwerkingsprojecten voor het delen van waterkennis, klimaatproblematiek enzovoorts.
Samenwerking
Wij werken samen met andere organisaties in verschillende projecten of aan thema's.