Genieten van water


Samen met partners hebben we een nota Beleefbaar Water (pdf, 1.4 MB) opgesteld voor recreatiemogelijkheden. Waar mogelijk geven we ruimte aan recreatie op en bij het water, zodat iedereen kan genieten van het water in ons beheergebied, door te zwemmen, varen, wandelen en fietsen.

Zwemmen

Van 1 mei tot 1 oktober controleren we regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Wanneer deze niet voldoet is er namelijk kans op gezondheidsklachten door bijvoorbeeld blauwalg, botulisme of de E-coli bacterie. Wij raden het dan ook af om te zwemmen in water dat niet is aangewezen als officiële zwemwaterlocatie en dus niet wordt gecontroleerd. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico, ook bij de officiële zwemwaterlocaties. Het springen of duiken van bruggen en andere bouwwerken is levensgevaarlijk en op veel plaatsen verboden!

ZwemwaterApp

Met het stijgen van de temperatuur, groeit de aantrekkingskracht van het water. Spetteren, pootjebaden en zwemmen in natuurplassen is heerlijk.

Met de ZwemwaterApp kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Deze informatie is dezelfde als van zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele informatie beschikbaar is.

Download hier de Zwemwater App

Meer over zwemmen

Strand en water

Varen en kanoën

Kanoën en varen op de Dinkel en Regge

Dinkel

Kanoën op de Dinkel is alleen toegestaan in de periode van 1 sept t/m 31 maart en u dient in het bezit te zijn van een vergunning. Met andere vaartuigen mag u niet op de Dinkel. U kunt de vergunning aanvragen door het contactformulier in te vullen.

  • Geef daarbij aan met hoeveel kano’s u wilt gaan varen en op welke data u de Dinkel op wilt.
  • Binnen vijf werkdagen krijgt u van ons antwoord en weet u of uw aanvraag is goedgekeurd.

Regels voor varen op de Dinkel

Het Dinkeldal is een mooi en uniek gebied, waar veel kanovaarders van genieten. In het gebied gelden wel regels in het belang van omwonenden, natuur en landbouw, maar ook voor uw eigen veiligheid.

Let op!

We willen u er op wijzen dat de Dinkel door de zeer droge zomer nog erg ondiep is. Houdt u er dan ook rekening mee dat u tijdens uw kanotocht stukken moet klunen of de kano door ondiepe en droge stukken moet trekken. Wij willen u daarbij op attenderen dat het niet is toegestaan om buiten de daarvoor aangegeven plaatsen aan land te gaan.

Regge

Op de Regge kun je vrij kanoën en varen, mits de boot niet gemotoriseerd is. Fluisterbootjes vallen wel onder gemotoriseerd varen. Voor het varen met een fluisterbootje moet dan ook een vergunning bij ons worden aangevraagd. Binnen vijf werkdagen krijgt u van ons antwoord en weet u of uw aanvraag is goedgekeurd. U kunt uw vergunningaanvraag indienen door het invullen van ons contactformulier.

Varen op de Vecht

Het Overijsselse Vechtdal is een prachtig gebied om vanaf het water te beleven. Na 100 jaar is de Vecht weer helemaal bevaarbaar tussen Zwolle en de Duitse grens. Om iedereen te laten genieten van de Vecht, gelden er een aantal voorwaarden en uitgangspunten met betrekking tot het varen in het gebied van waterschap Vechtstromen, tussen Ommen en de Duitse grens. Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht werken we momenteel aan een gezamenlijk, nieuw vaarconcept voor het gehele Vechtdal.

Wandelen en fietsen

In ons gebied zijn vooral de grotere beken en kanalen voor verschillende vormen van recreatie geschikt gemaakt. De naastgelegen paden zijn vaak opengesteld voor wandelaars. Bezienswaardig is niet alleen is de mooie natuur langs het water, maar ook de stuwen en vistrappen.

Wandelnetwerk Twente en Vechtdal

Het wandelnetwerk, waar wij aan deelnemen, is een netwerk van wandelroutes en de daarbij behorende voorzieningen. In Twente hebben we ongeveer 400 kilometer aan paden opengesteld. In het wandelnetwerk in het Vechtdal zijn alle schouwpaden opgenomen. Op schouwpaden en wandelpaden dient uw hond te zijn aangelijnd, tenzij anders aangegeven.

Toeristische overstappunten (TOP's)

Ieder Toeristisch Overstappunt (TOP) is een prima vertrekpunt en zijn eenvoudig met de auto of openbaar vervoer te bereiken. Vanaf de doorgaande weg leiden borden je naar een TOP en zijn duidelijk herkenbaar aan de grote, met stenen gevulde, kegel.

Fietsen

Drenthe en Twente zijn voor fietsers een gebied bij uitstek. Het afwisselende landschap, pittoreske dorpjes, de rust, het grote aanbod aan fietsmogelijkheden en -routes maken het gebied tot een eldorado voor fietsers. Plan je route via de website Nederland Fietsland.

Regge- en Dinkelpad

Hardlopen langs de Dinkel

In Twente zijn twee prachtige langeafstandswandelroutes: het Reggepad en het Dinkelpad.

Vechtdalpad

Wandelen

Wandelen in het Vechtdal kent een lange traditie. Het Vechtdalpad is een langeafstandswandelpad.