Update:Vissterfte Almelose Aa en andere plekken in Twente

Gepubliceerd op 25 mei 2022

Afgelopen weekeind is door de hevige hoosbuien op veel plekken in ons gebied zuurstoftekort in het water ontstaan. Dit zuurstoftekort heeft geleid tot happende vissen en vissterfte. We hebben op verschillende locaties beluchters geplaatst en dode vissen geruimd. Het zuurstofgehalte is inmiddels weer zo goed als op normaal peil en er worden geen happende vissen meer gesignaleerd.

Mocht u toch nog dode vissen tegenkomen in ons gebied, neemt u dan telefonisch contact met ons op zodat wij deze kunnen opruimen. Wanneer deze te lang in het water blijven liggen is dit nadelig voor de waterkwaliteit.

21 mei

Vrijdagavond 20 mei hebben wij meldingen ontvangen van happende en dode vissen in het gebied tussen de Mariastuw en de Almelose Aa. Na onderzoek blijkt dat het zuurstofgehalte in het water te laag is. Daarnaast zijn er vanuit meerdere plekken in Twente meldingen gedaan. Onze medewerkers zijn ter plaatse om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Op meerdere plekken in de Almelose Aa van de Mariastuw tot aan stad Almelo zijn metingen gedaan en blijkt het zuurstofgehalte te laag te zijn. Een vuilprop in het water is hier de oorzaak van. Hevige regenbuien van de afgelopen dagen hebben ervoor gezorgd dat dit vuil meegevoerd is in het water en op diverse plekken zuurstoftekorten heeft veroorzaakt. Onze medewerkers gaan het water zoveel mogelijk verdunnen door extra water in de beek te laten stromen. Daarnaast wordt er gekeken of het nodig is om een beluchter te plaatsen om het zuurstofgehalte in het water nog verder te verhogen.

Op andere plekken in Twente worden er beluchters geplaatst. De komende dagen blijven wij controles uitvoeren en de situatie monitoren. Indien nodig nemen wij meer maatregelen. Zodra het zuurstofgehalte weer goed is, houden we weer zoveel mogelijk het water in het gebied zelf vast. Zo worden omliggende gronden van voldoende water voorzien passend bij de huidige weersomstandigheden.

Vissterfte melden

We krijgen op dit moment meer meldingen. Onze medewerkers zijn druk bezig om deze locaties te controleren en indien nodig maatregelen te nemen. Indien u vissterfte constateert vragen wij u dit telefonisch door te geven via telefoonnummer 088-220 3333.