Waterschap onderzoekt maaien bij Klijndijk

Gepubliceerd op 15 juni 2022

We hebben een melding gekregen dat een aannemer van het waterschap in de tweede maaironde orchideeën heeft weggemaaid langs een zijtak van het Oranjekanaal bij Klijndijk. We zijn in contact met de melder en onderzoeken hoe dit, ondanks alle voorzorgmaatregelen, heeft kunnen gebeuren. Het waterschap was namelijk op de hoogte van de aanwezigheid van de orchideeën en daar was in de eerste maaironde ook rekening mee gehouden.

Het waterschap begint het maaiseizoen elk jaar met een startbijeenkomst waar alle aannemers en trekkerschauffeurs bij aanwezig dienen te zijn. Daar wordt uitgelegd wat de eisen en procedures zijn bij het maaien. Elke chauffeur dient ook een certificaat behaald te hebben op het gebied van de Wet Natuurbescherming. Hij of zij is tenslotte degene die uiteindelijk in het veld de situatie beoordeelt.

Op genoemde locatie zijn vorig jaar orchideeën weggemaaid, omdat we niet wisten dat ze daar stonden en ze bij het maaien ook over het hoofd zijn gezien. We hebben daar toen een aantekening van gemaakt. Bij de eerste maaironde dit jaar is daar ook rekening mee gehouden bij het maaien. In de tweede maaironde is het echter toch misgegaan. We zijn aan het uitzoeken wat daar de reden voor is geweest.

Het waterschap doet zijn uiterste best om iedereen zo goed mogelijk voorbereid aan het werk te hebben en te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren. Bij het maaien van 16.000 kilometer oever per jaar, door in totaal 30 aannemers, is dat een hele uitdaging waarbij altijd ruimte voor verbetering is. In dit herhalingsgeval zullen we, zoals gezegd, precies gaan uitzoeken wat er is gebeurd om ervoor te zorgen dat we ons totale maaiproces verder verbeteren.

We onderschrijven het belang van biodiversiteit, houden hier bewust rekening mee bij ons werk en we nemen deel aan diverse initiatieven die de biodiversiteit ondersteunen. Toch ontkomen we er niet aan om onderhoud te plegen aan sloten, beken en riviertjes. Ze groeien anders dicht, waardoor we geen water kunnen afvoeren bij hoosbuien of water kunnen aanvoeren bij droogte.