Goed rioolgebruik, ook tijdens feestdagen

Gepubliceerd op 20 december 2022

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Tijdens de feestdagen komen er weer lekkere dingen op tafel. En vaak blijft er vet of etensresten over. Spoel deze resten niet door het riool, want zelfs heel kleine restjes kunnen verstoppingen veroorzaken. Gooi eten of vetresten in de (groen)afvalbak en breng overgebleven frituurvet naar een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Oliebollen bakken tijdens oud en nieuw. Voornamelijk in deze tijd komt er veel frituurvet in het riool terecht. Het stollend vet belemmert het functioneren van het riool en zorgt dan voor storingen en overlast bij de rioolwaterzuiveringen.

Wat kun je dan doen?

Het overgebleven vet kun je uit de pan vegen met een stukje keukenrol. Dit mag gewoon bij het restafval. De etensresten kun je natuurlijk ook bewaren en anders mag dit in de groene container.

Na het oliebollen bakken kun je het frituurvet laten afkoelen en in de fles gieten waar je het frituurvet mee hebt gehaald, of in een andere plastic fles. Deze kun je naar een vet-inzamelpunt brengen. Van het oude frituurvet wordt namelijk biodiesel gemaakt en de plastic fles wordt gerecycled.

Alleen de drie P’s door het riool

Jij kunt ook bijdragen aan een goed werkend riool, door alleen de drie P’s door de wc te spoelen: Poep, Plas en (wc)Papier. Zo draag je bij aan een goed werkend riool, want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit!

Wij wensen u fijne feestdagen!


Inleverpunt frituutvet

Op de website Frituurvet recycle vind je een locatie waar je je frituurvet bij jou in de buurt in kunt leveren.

Wat mag wel en niet in het riool?

Wil je weten wat je nog meer kan doen voor schoon en voldoende water?