Het waterschapswerk door de ogen van Van Gogh in Zuidoost Drenthe

Gepubliceerd op 11 maart 2020

Vincent Van Gogh heeft in Zuidoost Drenthe gebivakkeerd en in schetsen en schilderijen het landschap vastgelegd. In zijn dagboek noteerde hij wat hij zag.

Rond de tijd dat Van Gogh in Drenthe was, ontstonden daar ook de eerste waterschappen om een balans te vinden tussen alle belangen voor goed waterbeheer. Drie schrijvers - Mariëtte Haveman, Koos Dijksterhuis en Peter Veen – schreven een essay over het landschap dat Van Gogh in Zuidoost Drenthe aantrof en het werk van het waterschap hierin. Aan natuurfotograaf Saskia Boelsums vroegen we in tien foto’s vast te leggen hoe zij Drenthe door de ogen van Van Gogh observeert. Het resultaat is de tweede publicatie in een drieluik dat waterschap Vechtstromen uitbrengt over de identiteit van het landschap waarin het waterschap haar werk verricht. Het eerste deel verscheen in 2019, het derde deel verschijnt in 2021.

Op dinsdag 10 maart overhandigde watergraaf Stefan Kuks in het Drents Museum in Assen het eerste exemplaar van de publicatie ‘Zuidoost Drenthe door de ogen van Vincent Van Gogh’ aan de Commissaris van de Koning in Drenthe, mevrouw Jetta Klijnsma.