Ook met sneeuw en vorst wordt afvalwater gezuiverd

Gepubliceerd op 12 februari 2021

Veel sneeuw en temperaturen ver onder het vriespunt. Dat betekent extra werk voor onze zuiveringsmedewerkers op de 23 rioolwaterzuiveringen in ons gebied. De winterse omstandigheden veroorzaken veel storingen en uitdagingen om uw vuile afvalwater ook nu schoon te blijven maken.

Afvalwater mag niet bevriezen

Op de rioolwaterzuiveringen zijn de nodige maatregelen getroffen om gedurende deze vorstperiode het afvalwater schoon te maken. Zo draaien alle onderdelen continu door en worden pompen aangezet om te zorgen voor voldoende doorstroming van het water in de verschillende waterbassins. Als de temperatuur van het afvalwater in de bassins onder de acht graden Celsius zakt dan heeft dat een groot effect op het zuiveringsproces. Met diverse aanpassingen in ons zuiveringsproces, proberen we deze effecten te voorkomen.

Technische storingen

Op een rioolwaterzuivering werken we met veel techniek. Door de vorst lopen draaiende onderdelen vast en bevriest het afvalwater in bijvoorbeeld vijzels. Onze zuiveringsbeheerders zorgen er 24 uur per dag voor dat storingen door bevriezing snel worden opgelost.

Uitdagingen Energiefabriek Hengelo

Bij de Energiefabriek in Hengelo, kennen we weer andere uitdagingen. Daar maken we elektriciteit van allerlei stoffen uit uw afvalwater. Dat doen we met heel veel techniek. Zoals bijvoorbeeld de zogenaamde snelkookpan. Als deze installatie te lang stilstaat door een storing, koelt deze af en dan bevriezen de leidingen in het systeem. Dat heeft grote consequenties. Daarom zijn er allerlei preventieve maatregelen genomen zoals het afdekken van de installatie met zeilen en het plaatsen van heaters. Ook is de storingsdoormelding op urgent gezet. Storingen wordt nu eerder dan gebruikelijk gemeld.

Sneeuwduinen

Waar door de vorst onderdelen van het zuiveringsproces bevriezen, heeft ook de sneeuw de afgelopen week gevolgen gehad. Door de grote hoeveelheid sneeuw en de vorming van sneeuwduinen zijn met name zondag en maandag op verschillende rioolwaterzuiveringen bewegende onderdelen vastgelopen. Onze zuiveringsbeheerders waren er gelukkig snel bij en hebben heel hard gewerkt om de problemen op te lossen.

Kortom: onze medewerkers doen er alles aan om, ook in deze extreme winterse omstandigheden, uw afvalwater schoon te maken. En dat lukt ze gelukkig erg goed!