Update vogelsterfte door botulisme Kristalbad

Gepubliceerd op 8 oktober 2021

Advies in verband met botulisme gehandhaafd.

Rond het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede, werden de afgelopen maanden veel dode en zieke watervogels aangetroffen. Bloedonderzoek maakte duidelijk dat het ging om botulisme. Er worden nog steeds af en toe dode watervogels aangetroffen in het gebied. Daarom handhaven wij voorlopig het advies om honden weg te houden bij het water van het Kristalbad en de directe omgeving.

De variant die in het bloedmonster werd gevonden was Botulisme Type C. Dit type botulisme is niet alleen schadelijk voor watervogels, maar ook voor honden. Omdat we in het gebied nog steeds af en toe een dode watervogel vinden en ook de watertemperatuur relatief hoog is, handhaven we voorlopig ons advies om geen honden bij het water van het Kristalbad en omgeving te laten.

Mocht u een dood dier in het water vinden, dan zijn de standaardregels van kracht. Raak het dier niet met blote handen aan, maar waarschuw ons via telefoonnummer 088 2203333. Wij komen het dier weghalen. Vermijd ook het water waarin dode dieren drijven. Een klein wondje kan namelijk al leiden tot ernstige besmetting.

Typen botulisme

De mens is vooral gevoelig voor de typen A, B, E en F, waarbij type E het meest gevaarlijk is.

Honden zijn voornamelijk gevoelig voor type C en runderen zijn net als de mens gevoelig voor type E. Bij watervogels komt vooral type C voor en bij vissen type C en E.