Project Gevelcontroles genomineerd voor Waterinnovatieprijs. Je kunt nu stemmen!

Gepubliceerd op 16 januari 2024

Eens per twee jaar wordt de Waterinnovatieprijs uitgereikt door de Unie van Waterschappen, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA. (stichting onderzoek waterschappen) Prijswinnende innovaties zijn innovaties die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen. Maar liefst 60 innovaties zijn er ingediend, binnen vier categorieën. Waterschap Vechtstromen is genomineerd met het project Gevelcontroles. Een verrassend ‘briljant’ gebruik van data en waarneming.

Vechtstromen werd genomineerd in de categorie Briljantjes, met het project Gevelcontroles van onze afdeling ‘Vergunningverlening, toezicht en handhaving’. In dit project worden externe-, interne- en openbare data en de bevoegdheden om die data te mogen gebruiken gecombineerd, zodat we beter in staat zijn om industriële bedrijven op te sporen die afvalwater lozen, maar nog niet zodanig bekend zijn bij ons.

Ideeën groeiden tot project

Het project ontstond toen er in coronatijd tijd was om de nieuwsgierigheid wat meer ruimte te geven. De ideeën groeiden vervolgens uit tot een gedetailleerd projectvoorstel, waarbij gegevens worden gevisualiseerd in een kaart en gedeeltelijk geautomatiseerd een impact analyse wordt gemaakt. De uitkomsten worden gecontroleerd door een persoon. Want data gebruiken is prima, maar je moet er niet blind op vertrouwen.

Met analyse van 186.000 naar 96

Op deze manier werden uiteindelijk 186.000 potentiële locaties in kaart gebracht die uiteindelijk leidden tot 96 relevante industriële bedrijven die we nog niet in beeld hadden. Hiermee gaan we verder aan de slag binnen onze brongerichte aanpak. Want wat er niet inkomt hoeft er ook niet uitgehaald te worden!

Stem voor de publieksprijs

Alle genomineerden voor de Waterinnovatieprijs maken kans op de Publieksprijs in hun eigen categorie. Vind jij dat ons project Gevelcontroles een publieksprijs moet krijgen? Stem dan via de website Waterinnovatieprijs! Het kan nog tot en met 25 januari.


Fotobijschrift: Het ‘briljante’ project Gevelcontroles werd opgezet en uitgevoerd door onder meer onze collega’s Marc van Coeverden, Marc van Langen, Andras Koops en Anne Legendal.