Nieuwe bomen en planten langs het Zwolsekanaal Vroomshoop

Gepubliceerd op 10 april 2024

De afgelopen weken is het tweede deel van de zieke Canadese populieren langs het tracé Zwolsekanaal – Veeneleiding ter hoogte van Vroomshoop verwijderd. Deze Canadese populieren bleken een bacterie te dragen. Omdat de bacterie besmettelijk is en meer bomen zou aantasten, is besloten om de bomen allemaal weg te halen en te vervangen. In 2023 is het eerste deel succesvol afgerond.

Er zijn 430 populieren gekapt. Naast de populieren zijn er ook fluweelbomen aangetroffen. Een struik die snel groeit en de groei van andere planten en struiken verdringt. Daarom zijn ook deze inclusief wortel verwijderd om verspreiding te voorkomen. Het vrijkomende stamhout is op een zo’n duurzame mogelijke manier verwerkt, onder andere door er verpakkingen van te maken. Daarnaast zijn er 60 nieuwe laanbomen en 1950 inheemse struiken aangeplant, zoals zomereik, zwarte els, meidoorn en hazelaar. Elk soort trekt verschillende insecten aan waardoor de biodiversiteit groter wordt.

Visplaatsen

Op de bestaande visplaatsen zijn geen bomen en struiken aangeplant zodat er voldoende mogelijkheden blijven om te vissen.

Wandelpad is weer open

Wandelaars kunnen weer gebruik maken van het wandelpad langs het Zwolsekanaal- Veeneleiding ter hoogte van Vroomshoop.

Onderhoud

De komende jaren houden wij het tracé goed in de gaten. Indien nodig geven wij de nieuwe planten en bomen water en verwijderen ongewenste populierenopslag (uitlopers)


Gekapte populieren

Hout voor onder andere verpakkingen