Ondersteuning KNAP-project helpt Vechtstromen bij verkennen duurzame toekomst

Gepubliceerd op 14 mei 2025

Vechtstromen ondersteunt het landelijke KNAP-project in de verkenning van stikstof-terugwinning. Onlangs kwamen verschillende partijen op bezoek bij de AMFER pilot-installatie om te kijken waarom deze techniek bij ons op de rioolwaterzuivering in Hengelo staat.

Bij de rioolwaterzuivering verkennen we de technologie om stikstof uit slib/centraat te verwijderen. Dit lukt ons door het om te zetten in de nuttige grondstoffen ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat. Met deze stap leren we veel over het terugwinnen van stikstof én leveren we een bijdrage aan innovatie in het waterschapsland.

Pilot AMFER-installatie

Het bedrijf Colsen heeft als onderdeel van het KNAP-project de een aantal maanden geleden de AMFER pilot-installatie op onze rioolwaterzuivering in Hengelo geplaatst.

Over een periode van 3 maanden is met deze geavanceerde installatie stikstof teruggewonnen uit het digestaat (eindproduct na vergisting). Hiermee krijgen we minder stikstofuitstoot, maar ook de productie van waardevolle meststoffen zoals ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat.

Dit levert stikstofterugwinning bij de slibgisting op in plaats van stikstofverwijdering in de waterlijn. We stimuleren circulariteit door het produceren van hoogwaardige (mest)stoffen. En er is vermindering van de milieu-impact door stikstofverliezen.

Energiefabriek Hengelo

Op de rioolwaterzuivering in Hengelo is ook de Energiefabriek als onderdeel van duurzaamheid. Van poep zoveel mogelijk stroom maken. Dat is wat de Energiefabriek in Hengelo doet. Door een bepaald deel van het slib te koken voordat het wordt vergist, komt er nog meer biogas vrij die omgezet wordt in elektriciteit. De Energiefabriek voorziet de eigen zuivering in Hengelo van energie, plus nog eens 1.750 huishoudens.