Vechtstromen met Project WijWater op Zwarte Cross

Laatst gepubliceerd op 19 juli 2025

Op donderdag 17 juli organiseerde de Zwarte Cross de WijWater-conferentie. Wat begon als een oplossing voor de strenge lozingseisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), is met Project WijWater uitgegroeid tot een innovatief platform met 19 partners, waaronder Vechtstromen. De 4-daagse minisamenleving van de Zwarte Cross is daarmee nu ook een groot waterexperiment dat zich richt op toekomstbestendig waterbeheer.

Tijdens de Zwarte Cross van 2024 werd de eerste opzet van Project WijWater getest. Aanleiding was de KRW-wetgeving, die voorschrijft dat vanaf 2027 waterzuiveringen dagelijks moeten voldoen aan strengere lozingsnormen. Een uitdaging voor de lokale waterzuivering waar de Zwarte Cross op loost. Vechtstromen was een van deelnemers aan deze eerste opzet, omdat we ervaring op wilden doen met innovatieve zuiveringstechnieken, zoals de mini-zuivering BluElephant. Onze deelname was succesvol en ook dit jaar staat de BluElephant op de Zwarte Cross en doen medewerkers van Vechtstromen metingen.

Nieuwe stap richting circulaire waterketen

Waar in 2024 waterkwaliteit centraal stond, draait Project WijWater in 2025 nu ook om de beschikbaarheid en de beheersing van het water. Extreem weer, zoals stortbuien en langdurige droogte, stellen het festival en de regio voor nieuwe vragen. Want bij stortbuien kan het water soms nergens heen en tegelijkertijd kunnen we het niet goed vasthouden. Het Oost-Nederlandse ‘hoge’ zandgebied, waar ook de Zwarte Cross plaatsvindt, is wat dat betreft bijzonder kwetsbaar. Daarom worden er dit jaar proeven gedaan met het opslaan van regenwater. Dat water kan aan de bodem worden teruggegeven of gebruikt worden door plaatselijk boeren. Er kan zelfs drinkwater van gemaakt worden!

Vergunningen op orde

Een stap in de goede richting is de verkregen lozingsvergunning voor het teruggeven van het gezuiverde water van de Zwarte Cross aan de omgeving, door onder meer de BluElephant. Zo komen we dichter bij een circulaire waterketen, die van groot belang is bij droogtebestrijding en het verhogen van de waterkwaliteit. Wat dat betreft zijn we zelfs zover dat we van het plaatselijke grondwater drinkwater kunnen maken. Dit moment werd maandag 14 juli gevierd met een toost door alle betrokkenen met een glaasje gezuiverd grondwater. Jaargang 2025: een prima jaar.

WijWater-Conferentie

Op de openingsdag van de Zwarte Cross was er natuurlijk veel aandacht voor de innovatieve benadering van het watervraagstuk. Met een rondleiding langs de diverse technische hoogstandjes en een paneldiscussie zochten de diverse partners naar nog meer inzicht en samenwerking. Want daarmee valt veel winst en snelheid te behalen. De Zwarte Cross, met hun frisse kijk, improvisatietalent en de insteek om meteen de handen uit de mouwen te steken, is daarbij een fijne partner.

Onze dagelijks bestuurder Ellen Hemmers is blij met de samenwerking. “De Zwarte Cross staat bekend om het denken buiten de kaders, een innovatieve manier van werken en professioneel netwerken. Op de WijWater-conferentie zag je die energie ook terug bij de diverse partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. Gespreksonderwerpen te over, zoals: klimaat, waterkwaliteit, circulair watergebruik, KRW, voldoende (drink)water. Mijn verwachting is dat de resultaten van de diverse proeven en metingen van dit jaar opnieuw een stap in de goede richting laten zien.”


Bij de aftrap van Project WijWater op 14 juli werd er een toost uitgebracht met een glaasje gezuiverd grondwater dat op het terrein van de Zwarte Cross is gewonnen.

De BluElephant zuivert het afvalwater van de Zwarte Cross zodanig dat er gewassen mee kunnen worden geteeld, zoals aardbeien. Er moet nog wel eerst voldaan worden aan allerlei regels voordat deze aardbeien grootschalig voor consumptie op de markt mogen.

Minister Wiersma nam alvast een kijkje bij het experiment met de aardbeienteelt.