Spoel geen doekjes door het toilet


Tot onze spijt worden er nog steeds erg veel vochtige doekjes door het toilet gespoeld. Gewoon toiletpapier lost op in water, maar deze doekjes niet. Door de doekjes raken pompen in het rioolstelsel verstopt of ze gaan zelfs kapot, zoals onlangs in Borne.

Toiletpapier wordt pulp en lost volledig op in het rioolwater. Dat is dus zonder problemen te verpompen in persleidingen (transportleiding voor rioolwater van een woonkern naar de rwzi) en gemalen. Vochtige doekjes lossen niet op en blijven volledig intact. Ze zijn niet afbreekbaar en haken zich bovendien makkelijk vast. Als ze eenmaal ergens aan vasthaken, dan blijft ook ander afval daar aan vastzitten.

Deze verzameling afval vormt een grote prop in de persleiding en gemalen. De pompen raken vervolgens verstopt of gaan zelfs kapot. Ook op de zuivering geven de doekjes problemen. De doekjes verstoppen bijvoorbeeld herhaaldelijk de roosterharken, waarna deze handmatig schoongemaakt moeten worden. Hierdoor worden dus telkens nodeloos kosten gemaakt.

Vochtige doekjes horen dus niet in het riool, maar in het restafval!