50 Zakken vol met afval uit de Regge

Gepubliceerd op 7 juni 2021

De jaarlijkse opruimactie bij de Wilgenweard in Nijverdal langs de Regge is helaas telkens weer een succes. Al kano-varend, wandelend of joggend halen heel veel waterbazen afval uit het water. Plogging, noemt Marian Freriks, initiatiefnemer van de opruimactie, het.

“Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (plukken in het Zweeds) en jogging. Plogging komt dus uit Zweden, daar hebben ze dit bedacht. Het is een activiteit waar je met een extra goed gevoel van thuiskomt: je bent zelf  lekker actief bezig met troep opruimen en laat de natuur, waarvan je geniet, schoon achter!

Jaarlijks organiseer ik daarom de opruimactie, waarvoor ik best veel aanmeldingen krijg”. Dat geeft ontzettend veel energie. Ook heel veel jongeren zoals Lynn, Iemke en Saar deden dit jaar aan de opruimactie mee. Lynn vertelt, “Op zo'n dag halen we wel 40 tot 50 zakken afval op uit de natuur. Het is gewoon schandalig veel wat mensen weggooien. Ik vind dat dit moet stoppen. Samen moeten we de Regge aantrekkelijk en schoon houden”.

Kortom: voor veel mensen is de rotzooi die wordt achtergelaten in en langs de Regge een doorn in het oog. Bovendien is het slecht voor de natuur en het water. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om je eigen spullen op te ruimen als je hebt gefietst, gewandeld of op en andere manier hebt genoten van de prachtige natuur in ons gebied. Het is jammer dat de opruimactie nodig is, maar we zijn erg blij met het initiatief! Marian, Iemke, Saar, Lynn en alle andere vrijwilligers zijn voor waterschap Vechtstromen echte waterbazen!