Extra alert vanwege stormen Dudley en Eunice

Gepubliceerd op 17 februari 2022

Afgelopen nacht trok storm Dudley over ons land en vrijdag is het de beurt aan storm Eunice. Tijdens de beide stormen en de dagen erna, wordt er flink wat neerslag verwacht. We streven ernaar om dat water in ons gebied vast te houden, maar bij grote hoeveelheden neerslag moeten we het water afvoeren om wateroverlast te voorkomen. We zijn de aankomende dagen extra alert, maar verwachten geen grote problemen.

De komende dagen kan er meer dan 30 millimeter neerslag vallen in ons beheergebied. De forse regenval kan op verschillende plaatsen zorgen voor verhoogde en snelle afvoer van water. Onze peilbeheerders zijn volop aan de slag en nemen voorzorgsmaatregelen. Stuwen en gemalen worden ingezet om het te veel aan water af te kunnen voeren.

Wateroverlast voorkomen

Onze medewerkers doen hun uiterste best om wateroverlast te voorkomen. We  voeren de hele dag en delen van de nacht inspecties uit in het gebied. Om schade aan stuwen en gemalen te voorkomen, maken we dan bijvoorbeeld allerlei roosters schoon. Deze raken anders verstop door losgerukte takken en bladeren.

Water sparen voor drogere tijden

We willen door het jaar heen zoveel mogelijk water vasthouden in ons gebied, vooral op de hoge zandgronden. Op sommige plekken kunnen we zelfs het water gecontroleerd buiten de oevers laten treden om het  te bergen en in de bodem te laten zakken. Maar als beken, rivieren en sloten vol zitten, zullen we het overtollige water af moeten voeren om wateroverlast te voorkomen.

Banisgemaal wordt wellicht weer ingezet

Het kan nodig zijn het Banisgemaal bij Almelo in te zetten, om er voor te zorgen dat Almelo ook de komende dagen droge voeten houdt. De grote pompen van dit gemaal worden normaal gesproken maar 1 à 2 keer per jaar aangezet, bij langdurige en/of hevige regenval. Het is uitzonderlijk dat dit ook anderhalve week geleden het geval was, na hevige buien op 6 februari. Het Banisgemaal pompt 10.000 liter per seconde van De Loolee via het Kanaal Almelo-Nordhorn naar het Twentekanaal.