Rioolwaterzuivering Losser weer in bedrijf

Laatst gepubliceerd op 28 mei 2022 (om 11:06)

Op de zuivering aan de Ravenhorsterweg in Losser, heeft op vrijdagavond 27 mei korte tijd brand gewoed in de compressorruimte. De apparatuur in de ruimte is daarbij grotendeels verloren gegaan. De zuivering is hierdoor tijdelijk buiten bedrijf geweest. Er is geen ongezuiverd water geloosd in de omgeving.

Inmiddels is de rioolwater zuivering in Losser weer in bedrijf. Er is een noodcompressor geplaatst die de bestaande beluchting aanstuurt en het zuiveringsproces is weer in stapjes op gang gebracht.

Het vrachtwagentransport van afvalwater richting het rioolsysteem van Enschede hebben we gestopt. We gaan nu werken aan de vervanging van de apparatuur die verloren is gegaan in de brand.

In de rioolwaterzuivering wordt het vuile water van bijvoorbeeld douche en wc gereinigd en op het oppervlaktewater geloosd. Dit heeft niets te maken met de drinkwatervoorziening.

Door de schade in de compressorruimte werkten de zuurstofbeluchters niet meer. De bacteriën die het vuile rioolwater schoonmaken, krijgen daardoor tijdelijk minder zuurstof en kunnen als gevolg het rioolwater niet meer reinigen.

Er is met man en macht gewerkt om met noodapparatuur de zuivering weer in werking te stellen. Ondertussen werd het rioolwater uit de zuivering in Losser met vrachtwagens vervoerd naar het rioolsysteem van Enschede.


Foto: het rioolwater uit de zuivering in Losser wordt met vrachtwagens vervoerd naar het rioolsysteem van Enschede

Dronebeeld: noodapparatuur aggregaat met beluchters zijn geplaatst