Vechtstromen start pilot vervanging procesautomatisering

Gepubliceerd op 27 juni 2022

De automatiseringssystemen op onze rioolwaterzuiveringen worden de komende jaren vervangen. Het gaat hierbij om de software en de hardware. De uitrol over alle 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties start begin 2023 en neemt 8 tot 10 jaar in beslag. Vanaf de zomer van 2022 loopt er als eerste stap een pilot op onze zuivering in Sleen.

Voorbereid op de toekomst

Procesautomatisering bij rioolwaterzuiveringsinstallaties is belangrijk voor het beheer van een goed zuiveringsproces en voor een goede waterkwaliteit. Bij het beheer gaat het niet alleen om elektrotechnische installaties maar ook om allerlei ICT systemen. De prestaties op de zuiveringen nu zijn goed. Vechtstromen wil echter voorbereid zijn op een toekomst met meer complexe eisen aan de bedrijfsvoering en situaties met grote droogte of extreem veel neerslag. Daarnaast worden aan  de beveiliging van de ICT systemen steeds hogere eisen gesteld.

Pilot

Op 1 juli zal de pilotfase starten. Als pilot locatie is gekozen voor de locatie Sleen. Hierbij zal de besturing van de zuivering vervangen worden en ook het centrale bediening concept worden geïmplementeerd. Op dinsdag 28 juni ondertekenen de leverancier en Vechtstromen het contract voor de uitvoering van de pilot en voor de samenwerking.


Zuivering Sleen

Op de zuivering in Sleen start 1 juni 2022 de pilot.