Jaarlijkse inspectie beschoeiingen

Gepubliceerd op 4 oktober 2022

Het najaar is begonnen, oevers zijn gemaaid, tijd om beschoeiingen te inspecteren

Elk waterschap wil graag weten wat de conditie van de oevers en beschoeiingen binnen zijn beheergebied is. Daarom voeren ook wij elk jaar periodieke inspecties uit. We kunnen vervolgens inschatten wat er aan onderhoud nodig is en wat de kosten daarvan zijn. Een beschoeiing is een harde oeververdediging in de overgang van land (oever) naar water die voorkomt dat de oever afkalft (waterkerend) en in de watergang zakt (grondkerend). Zo zorgen we ervoor dat er voldoende water kan worden afgevoerd in natte periodes.

Beschoeiingen worden toegepast in verschillende vormen en kunnen uit verschillende materialen bestaan. Van oudsher werd vaak hout toegepast. De eerste beschoeiingen werden vroeger door de mensen gevlochten van dunne takken van bijvoorbeeld Wilg en Els. Tegenwoordig worden naast hout ook andere materialen gebruikt, zoals (gerecyclede) kunststof, beton en staal. Elk materiaal heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Zo wordt staal vaak toegepast in de vorm van damwanden, die vaak een gehoekte vorm hebben.

Periodieke inspecties

Duurzaamheid en veiligheid zijn belangrijk bij het toepassen van de verschillende soorten beschoeiing. Daarom voeren we periodieke inspecties uit. Er wordt dan onderzocht hoe lang een bepaalde soort beschoeiing meegaat en wat het onderhoud kost. Op basis van de resultaten kunnen we ook meteen zien of er aanleiding is om een beschoeiing te vervangen. Mocht dat nodig zijn, dan zetten we dat in gang.

Diverse trajecten

De inspectie van beschoeiingen wordt, in opdracht van het waterschap, uitgevoerd, door een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is en zal in de maanden oktober en november plaatsvinden. Tijdens de inspectie wordt volgens de NEN-inspectienormen gekeken naar diverse aspecten, zoals algehele conditie, beeldkwaliteit en veiligheid.

De trajecten die we dit jaar inspecteren zijn onder meer:

  • Ommerkanaal, Ommen
  • Delen van het Alte Picardiekanaal, Coevorden
  • Kanaal Coevorden-Zwinderen, Coevorden
  • Verlengde Hoogeveense Vaart, deel Erica
  • Kloostermanswijk, Klazienaveen
  • 1e Boerwijk, Oranjedorp
  • Zwolse kanaal, Vroomshoop
  • Van Echtenskanaal, Zwartemeer