‘BluElephant’ overgedragen aan Saxion

Gepubliceerd op 1 februari 2023

Op woensdag 1 februari is de ‘BluElephant’ overgedragen aan Hogeschool Saxion in Enschede door waterschap Vechtstromen en Jotem water solutions. Het is het eerste prototype van een kleine innovatieve zuivering, die afvalwater schoonmaakt voor hergebruik. Saxion gaat de BluElephant gebruiken om het toiletwater van 1 van haar gebouwen te zuiveren, zodat het hergebruikt kan worden voor toiletspoeling. Aanvullend wordt onderzoek gedaan naar het verder verbeteren van de kleine zuivering.

De overdracht van de BluElephant vond plaats bij het gebouw van Saxion aan de Trompweg in Enschede. Aanwezig waren onder meer Erik Lievers van Vechtstromen, Rob Borgerink en Roy Rosink van Jotem water solutions en Peter van Dam en Harry Futselaar van Saxion.

Duurzame aanvulling

De slimme, kleine afvalwaterzuivering, ontworpen en gemaakt door Jotem en Rob van Opdorp Product-Designs, kan goed worden ingezet in kleinere woonwijken, in het buitengebied of bij evenementen. Ook voor campings en jachthavens biedt het mogelijkheden en militairen kunnen hem meenemen in het veld of wanneer ze uitgezonden worden naar verre landen. Op termijn kan het een duurzame aanvulling zijn op de grote, centrale zuiveringen om lokaal water hergebruik mogelijk te maken zonder dat geïnvesteerd hoeft te worden in uitgebreide transportleidingsystemen.

Zorgvuldig onderzoek

Bij Vechtstromen lopen meerdere onderzoeken naar zuiveringen en zuiveringstechnieken. Naast de BluElephant, die als kleine afvalwaterzuivering kan worden ingezet, is vooral de door Vechtstromen ontwikkelde BODAC technologie (Biological Oxygen Dosed Activated Carbon / actief koolfiltratie met zuurstofdosering) kansrijk voor het verwijderen van medicijnresten. De kosten voor de ontwikkeling van dit soort innovatieve installaties op grote schaal, zijn echter zeer hoog en daarnaast zitten er financiële risico’s aan vast. Onze inwoners mogen in dat kader dan ook van ons verwachten dat we zorgvuldig zijn en de beste technologie gaan inzetten tegen acceptabele kosten.

Innovatie initiatieven

De overgedragen BluElephant maakt onderdeel uit van het nieuwe Waterlab van het Saxion lectoraat International Water Technology. Betrokken partners ontwikkelen en testen daar samen met onderzoekers en studenten van Saxion allerlei nieuwe zuiveringstechnieken. Ons dagelijks bestuurslid Erik Lievers, vindt het een goed voorbeeld van samenwerking en innovatie. “Het is mooi om te zien hoe verschillende partijen elkaar kunnen versterken bij het zoeken naar oplossingen voor (afval)waterzuivering en waterkwaliteit.”

De verdere ontwikkeling en uitrol van de BluElephant is mede gefinancierd door het Vechtstromen Innovatiefonds en wordt geregisseerd vanuit een adviesraad, waarin vertegenwoordigers zitten van waterschap Vechtstromen, Jotem water solutions, de Koninklijke Landmacht, World Waternet, Rob van Opdorp Product-Designs én Saxion Hogeschool – lectoraat International Water Technology.