Samen op weg naar een Drinkbare Vecht?

Gepubliceerd op 7 juni 2023

Tussen 8 en 23 juni wandelt ecoloog en schrijfster Lia An Phoa langs de Vecht, van de bron in Duitsland tot de monding in het Zwarte Water. Onder het prikkelende motto ‘De drinkbare Vecht’ vraagt ze aandacht voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Via gesprekken en ontmoetingen wil Li An een beweging naar schonere rivieren in gang zetten. Op zaterdag 17 en maandag 19 juni wandelt ze langs de Vecht door het Vechtstromen gebied tussen de Duitse grens en Ommen.

Spontane ontmoetingen en aandacht voor allerlei onderwerpen

De wandeling langs de Vecht is 170 kilometer lang, waarvan ongeveer 60 kilometer in Nederland. De tocht bestaat uit spontane ontmoetingen en gesprekken met allerlei mensen. Iedereen kan bij de wandeling aansluiten. Ook wordt op verschillende locaties langs de Vecht stilgestaan om onderwerpen onder de aandacht te brengen. Dat kan een natuurherstelproject zijn, een goede samenwerking of een knelpunt dat nog moet worden opgelost.

Waterkwaliteit: een van de grote opgaves van het waterschap

Waterkwaliteit en het belang van schoon water is de rode draad van de wandeling. Dat is één van de grote opgaves van het waterschap. Daarom draagt waterschap Vechtstromen bij aan het programma van de wandeling. Vechtstromen als grenswaterschap richt zich daarin onder andere op de internationale samenwerking met Duitsland. Dat is ook voor de waterkwaliteit zeer belangrijk als je je realiseert dat 2/3 van het stroomgebied van de Vecht over de grens ligt.

Iedereen kan aansluiten

Een goede waterkwaliteit is voor de hele samenleving van belang. Iedereen kan een groter of kleiner steentje bijdragen aan het verbeteren ervan. Daarom is het voor iedereen mogelijk om een stuk mee te wandelen. Wil je meer informatie over de tocht of lijkt het jou leuk om aan te sluiten? Op de website van Ruimte voor de Vecht vind je meer informatie en kun je je opgeven. Wij hopen op veel belangstelling en deelname!


Meer informatie

Drinkbare Vecht

Op de website van Ruimte voor de Vecht vind je meer informatie over Li An Phoa's wandeling voor de Drinkbare Vecht en ook haar wandelschema. Loop jij een stukje met haar mee?