Zuivering Losser onderdeel van energiebesparing en droogteaanpak

Gepubliceerd op 5 juni 2024

De gemeente Losser gaat een deel van het gezuiverde water uit onze zuivering in Losser gebruiken om het zwembad Brilmansdennen te verwarmen. Dat gebeurt door middel van een warmtewisselaar, die warmte onttrekt uit het aangevoerde gezuiverde water. Het water stroomt vervolgens via de historische Dorpsbleek naar de Dinkel. Zo wordt de Dorpsbleek ook in droge periodes van water voorzien. Het is het eerste aquathermie-project waar Vechtstromen een bijdrage aan levert. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan energiebesparing, het tegengaan van droogte en het behoud van het erfgoed Dorpsbleek Losser.

De Dorpsbleek in Losser werd vroeger gebruikt voor het bleken van was. Tegenwoordig is het een Rijksmonument. In de zomer valt de Dorpsbleek (bijna) droog. Binnen het project wordt een deel van het gezuiverde water uit de zuivering van Losser naar het zwembad gepompt. Daar wordt via warmtewisselaars een deel van de warmte uit dit water gehaald voor de verwarming van het zwembad. Dat noemt men ook wel aquathermie. Door deze samenwerking tussen waterschap Vechtstromen en Gemeente Losser wordt er wel 100.000 m3 gas per jaar bespaard bij het zwembad.

Optimaal gebruik van gezuiverd water

Onze dagelijks bestuurder Ellen Hemmers ondertekende samen met wethouder Engels van de gemeente Losser de samenwerkingsovereenkomst. “Met deze overeenkomst spreken we af dat een deel van het gezuiverde water van de rioolwaterzuivering straks gebruikt mag worden voor aquathermie en het op peil houden van het water in de Dorpsbleek. Een mooie samenwerking tussen de gemeente Losser en waterschap Vechtstromen om optimaal gebruik te maken van het gezuiverde water”, aldus Ellen Hemmers.

Bouwteam van start

Het project is onderdeel van de Erfgoeddeal Beken & Bleken van Losser. Het bouwteam Renovatie Dorpsbleek, waarin gemeente Losser, aannemer NTP, waterschap Vechtstromen en Odin landschapsontwerpers zitten, werken de werkzaamheden uit bij dit unieke project.


Dagelijks bestuurder Ellen Hemmers en wethouder Jan Engels ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.