Escape opdracht, over klimaat


In deze opdracht ga je op zoek naar tips voor een watervriendelijke tuin. Lukt het jou om antwoord te geven op de vraag van Janneke?

Dit is deel 1 van 3 opdrachten, van alle goede ingezonden opdrachten wordt 1 winnaar gekozen, de winnaar zullen we noemen in een nieuwsbericht en op social media en krijgt een leuke attentie toegezonden.

Het doel van deze opdracht is om een antwoord te geven op de vraag van Janneke. Om erachter te komen wat dit antwoord is zal je een aantal stappen moeten doorlopen. Doe je dit goed, dan leidt dat tot het juiste antwoord! Stuur je antwoord in via een WhatsApp en win de prijs!!

Beste waterschapper,

Ik heb een vraag, en daarbij heb ik jouw hulp nodig. Een half jaar geleden zijn wij verhuisd. We hebben een groot huis, met daarbij ook een tuin. We zijn hier in de herfst komen wonen. De eerste twee weken heeft het heel erg hard geregend. En wat denk je? De tuin stond onder een laagje water. En dat was niet het enige: ook de putten in de straat liepen vol met water. Elke keer als er weer een harde regenbui komt gebeurt dit. Ik snap er niks van… Met dit mooie weer is er op dit moment geen probleem, maar als het straks weer gaat regenen wil ik natuurlijk graag dat ik zonder natte voeten de tuin in kan. Heb jij misschien tips en ideeën om deze wateroverlast te voorkomen in mijn tuin? Ik hoop dat je me kan helpen bij het vinden van een oplossing!

Groetjes,

Janneke

Opdracht deel 1

We starten met een proef. Probeer deze proef zo dicht mogelijk bij je huis uit te voeren. Bijvoorbeeld in je achtertuin of voortuin, of de straat voor je huis. Je hebt het volgende nodig:

Voer de volgende stappen uit:

  1. Vul de gieter met water.
  2. Neem de gieter, de jampot, en pen en papier mee naar buiten.
  3. Kies een van de ondergronden uit, hier ga je mee beginnen.
  4. Schrijf op het blad welk type ondergrond je gaat onderzoeken.
  5. Vul de jampot met water uit de gieter, en giet de jampot leeg op de testgrond.
  6. Kijk naar water gebeurt en schrijf dit op, op het werkblad.
  7. Dit ga je doen met alle 5 soorten grond.
  8. Bekijk de resultaten, wat valt je op?

Opdracht deel 2:

Om weer een stap dichter bij het antwoord te komen ga je een van de twee onderstaande woordzoekers maken. Welke woordzoeker je gaat maken hangt af van de antwoorden die je hebt gegeven tijdens je onderzoek.

Heb je op het blad ingevuld dat het water in de grond zakt bij:

* gras, grint, en zand -> maak dan woordzoeker 1!

* asfalt en tegels -> maak dan woordzoeker 2!

Als je alle woorden hebt weggestreept, blijven er aan het eind letters over die samen woorden vormen. Als het goed is, kom je hierdoor weer een stapje verder naar je eindantwoord!

Werkblad woordzoekers (jpg, 307 kB)

Vervolg opdracht deel 2:

Als het goed is, heb je nu een van de twee woordzoekers gemaakt. Er zijn ook letters overgebleven. Zijn er in jouw woordzoeker:

méér dan 120 letters overgebleven -> Kijk dan filmpje 1 hiernaast

minder dan 120 letters overgebleven -> Kijk dan filmpje 2 hiernaast

Als je alle opdrachten juist hebt ingevuld, heb je de goede informatie gekregen en kan je nu antwoord geven op de vraag van Janneke.

Beantwoord de vraag van Janneke en stuur een Whatsapp (of vraag je ouders) naar telefoonnummer: 06 21 88 25 69


Hele opdracht printen

voorblad 2.0

Wil je graag de hele opdracht uitprinten? Zodat je je opdracht makkelijker uit kunt voeren? Download hem hieronder.

Je kunt ook het werkblad voor de proef en de woordzoekers los uitprinten.

Filmpje 1

Filmpje 2