Escape opdracht, the final


In deze opdracht ga je Marit helpen om haar buren kennis te laten maken met het waterschap!

Dit is deel 3 van 3 opdrachten, van alle goede ingezonden opdrachten wordt 1 winnaar gekozen, de winnaar zullen we noemen in een nieuwsbericht en op social media en krijgt een leuke attentie toegezonden.

Let op! Om Marit te kunnen helpen met deze vraag, is het handig om de opdracht over klimaat en de opdracht over afvalwater ook gemaakt te hebben.

Beste waterschapper,

We hebben een paar weken geleden een barbecue gehad met de straat, ons jaarlijkse buurtfeest! Het was ontzettend gezellig en we hebben veel gekletst. Toen begon het gesprek over het weer, dat het afgelopen zomer zo droog was, en dat er niet veel regen is gevallen. Ik begon toen te vertellen over het waterschap, maar ik merkte dat heel veel mensen uit de straat niet wisten wat het is en wat ze doen. Op deze website van zag ik verschillende dingen voorbij komen, onder andere over klimaat en het zuiveren van water. Omdat we nu al weer een aantal weken thuis zitten heeft het me aan het denken gezet. Ik ben benieuwd of jullie me kunnen helpen bij een idee, om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de thema’s klimaat en zuiveren.

Groetjes,

Marit

Opdracht deel 1:

Om eerst even wat kennis op te halen over wat we ook alweer weten over klimaat, en de watervriendelijke tuin, ga je naar het "watervriendelijke tuin" filmpje kijken. Beschrijf waarom deze tuin watervriendelijk is en aan welke elementen je dat kan zien. Dit antwoord kan je straks helpen bij de eindopdracht, dus schrijf zoveel mogelijk dingen op!

Opdracht deel 2:

Als je de opdracht over zuiveren gemaakt hebt, heb je misschien ook al informatie gezocht over de drie p’s in het riool. Schrijf op wat de drie p’s zijn, en wat het betekent.

Let op, ook dit antwoord kan je straks helpen bij het maken van opdracht 3.

Opdracht deel 2 vervolg:

In de opdracht over afvalwater heb je als het goed is gehoord dat olie niet door het toilet gespoeld mag worden!

Hiernaast staat een proefje genaamd ‘vloeistoffen stapelen’ Voer de proef uit en schrijf op waarom olie niet in het riool mag!

Opdracht deel 3:

Om Marit te helpen met het verspreiden van informatie over klimaat en zuiveren, gaan jullie je kennis gebruiken die je in de vorige twee opdrachten hebt opgedaan.

Hoe ga je dat doen? Dat mag je helemaal zelf weten.

Wel moeten de onderstaande drie punten in je boodschap zitten.

Drie punten:

1. Hoe ziet jouw ideale watervriendelijke tuin eruit?

2. Hoe verloopt het waterzuiveringsproces, en wat gebeurd er als we dingen in het riool stoppen wat er niet in mag?

3. Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk mensen alleen dingen in het riool stoppen die daar ook horen? (dus op welke manier zouden we daar ‘reclame’ voor kunnen maken)

Voorbeelden opdracht deel 3

Maak bijvoorbeeld een vlog

In de vlog kun je bijvoorbeeld laten zien wat jij in je tuin hebt veranderd, of wil gaan veranderen om hem meer watervriendelijk te maken. Je kunt andere mensen vertellen over wat er niet in het riool mag, en hoe het werkt op de waterzuivering. Dit kan je vervolgens filmen. Maar gebruik vooral je creativiteit! Uiteindelijk heb je dan een vlog waarin je alles laat zien wat je geleerd hebt.

Maak bijvoorbeeld een poster:

Neem een groot vel papier (als je dit niet hebt kun je ook meerdere blaadjes aan elkaar plakken). Pak je mooiste gekleurde stiften en knutselspullen bij elkaar en ga aan de slag met de poster! Voorbeelden van wat je op deze poster kunt zetten zijn bijvoorbeeld de stappen van het zuiveringsproces, een tekening van de ideale watervriendelijke tuin, of misschien wel een foto van materialen die niet door het toilet mogen. Wees vooral creatief! Dit zijn twee voorbeelden, maar je mag de drie punten ook op andere manieren verwerken. Ben je bijvoorbeeld een groot teken of schilder talent, dan zou je dat ook kunnen doen, alles mag!

Ben je klaar?

Dan mag je jouw poster/vlog of andere creatie opsturen naar het telefoonnummer: 06 21 88 25 69, voor het eind van de meivakantie! Een poster of tekening kun je opsturen door er een foto van te maken.


Hele opdracht printen

Startschermfoto - thefinal

Wil je graag de hele opdracht uitprinten? Zodat je je opdracht makkelijker uit kunt voeren? Download hem hieronder.

Watervriendelijke tuin

Vloeistoffen stapelen