Op ontdekking deze zomer?


De Regge

De Regge Nieuwebrug 2

Zin om vandaag de Regge te bewonderen? Vanuit Nieuwebrug starten verschillende mooie wandelroutes. De Regge kruist hier de vroegere postroute, waarbij het huidige café-restaurant de Nieuwe Brug voor reizigers dienst deed als herberg. En ook het Reggepad en het Pieterpad kruisen elkaar hier.

De Regge is inricht als een natuurlijke rivier. Hij kronkel nu door het landschap. Een kronkelde rivier houdt in droge perioden het water langer vast. Het Reggedal kan in natte perioden overstromen en wordt op andere plekken wateroverlast voorkomen. Er is een hele strook natuurgrond gerealiseerd. De kans is groot dat je hier zeldzame planten en dieren ziet.

Spot je iets bijzonders? Stuur ons een mooie foto!

De Dinkel

Watermolen

We hebben met Stichting Edwina van Heek samen het verhaal van de Dinkel verwerkt in een tentoonstelling en deze is klaar! Met dank aan Nicole Herink voor het ontwerp en de inrichting.

We hadden de tentoonstelling graag in het voorjaar willen openen, maar zoals met veel evenementen gooide ook hier corona roet in het eten. Gelukkig kunnen we weer op pad en dan is een bezoek aan Landgoed Singraven zeker de moeite waard. Je vindt de tentoonstelling in de dorsloods. We vertellen je over de Dinkel en over al het moois dat op het landgoed te vinden is zoals de stuw, de watermolen of het schuivenhuisje.

Je kunt de dorsloods bezoeken tijdens openingstijden van de landwinkel. En heb je zin om nog een mooie wandel- of fietstocht te maken, kijk dan eens bij het Dinkelpad.

De Doorbraak

De Doorbraak

Ga je deze week wandelen langs de Doorbraak? Er loopt een prachtige route van 10 kilometer langs deze interessante beek. Als je de prachtige natuur bekijkt langs de Doorbraak, zou je niet zeggen dat deze beek volledig mensenwerk is.

De Doorbraak is aangelegd om wateroverlast in Almelo en omgeving te beperken; een extra afvoermogelijkheid voor water. Valt er veel regen, dan wordt het water opgevangen en vervolgens gefaseerd afgevoerd. Dit verkleint de kans op wateroverlast. De Doorbraak is normaal 15 tot 20 meter breed, maar in natte perioden is er veel meer ruimte voor water. De beek kan dan wel 75 meter breed worden!

Let ook eens op de bruggen langs de Doorbraak. Ze zijn bijzonder door karakteristieke leuningen. De bermen lopen over de bruggen door. Zo kunnen planten en dieren zich langs het water verplaatsen en verspreiden. Grote grazers kunnen over de brede stroken langs de beek vrij onder de bruggen

De Vecht

struinen Vecht

Zin om te struinen? Dat kan langs de Vecht bij de ouder meander Uilenkamp bij Diffelen. Het struingebied is in tijden van hoogwater een overloopgebied en wordt dan ingezet als waterbuffer. In drogere perioden kun je er heerlijk wandelen. Let op dat er grote grazers vrij rond lopen in het gebied. En als je klaar bent met wandelen, dan is een bezoek aan de Koppel een echte aanrader. Je kunt hier verschillende exposities bekijken en nog een bezoek aan het Vechtpark brengen.

Drentse beken - Geeserstroom

Gees Gemaal Bollema koe in het water

Waar ga jij naartoe deze zomer? Kom wandelen langs de Geeserstroom. Grote kans dat je gemaal Bollema en het wateropvangbekken passeert. Gemaal Bollema heeft een belangrijke functie om natuur en landbouw naast elkaar te laten bestaan. Om het water, dat uit het landbouwgebied wordt weggepompt, niet te snel als een vloedgolf richting het natuurgebied te laten stromen, is een wateropvangbekken gemaakt. De waterplanten in het bekken hebben een zuiverende werking en zorgen voor een betere waterkwaliteit. De wandelroutes beginnen aan de Tilweg in Gees.