Interview met Peter Mijnheer, Projectleider Implementatie Regionale Hoofdpost


Hey Peter, gefeliciteerd met je nieuwe klus! Waarom wilde je graag werken aan dit mooie project?

Concrete projecten met tastbare resultaten: daar krijg ik energie van. De implementatie van de regionale hoofdpost Noordelijke Vechtstromen is zo’n project! Laatst heb ik bijvoorbeeld de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) opgebouwd voor Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen en voor de betreffende waterschappen. De BGT is een digitale kaart van Nederland waarop gebouwen, wegen, waterlopen, terreinen en spoorlijnen eenduidig zijn vastgelegd. Als dat dan lukt, geeft het mij veel voldoening en plezier.

Daarnaast spreekt samenwerken met meerdere partijen mij aan. Daar heb ik ruime ervaring mee. Ik werk momenteel aan een project voor de Drentse gemeenten en de RUD (regionale uitvoeringsdiensten, samenwerkingsverbanden van overheden die zorg dragen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van diverse wetten) aan de verbetering van digitale uitwisseling.

Waar werk je nu?

Ik werk bij de gemeente Emmen als adviseur Informatie en Organisatie. Meestal actief in adviestrajecten, maar ook regelmatig als projectleider. Mijn werkgever geeft mij de ruimte om me te ontwikkelen en daar ben ik erg blij mee.

Wanneer is het project voor jou geslaagd?

Mijn bijdrage aan de samenwerking zit in het zorgdragen van een succesvolle implementatie van de regionale hoofdpost. Daarbij kan ik ook een verbindende rol spelen tussen de organisaties en mensen. Mijn eerste indruk is dat dit nu al behoorlijk goed zit. Het project is geslaagd als de regionale hoofdpost goed werkend is opgeleverd en de deelnemers zijn aangesloten. Maar ik ga er mijn uiterste best voor doen dat het ook in goede harmonie verloopt en soepel binnen de gestelde termijnen wordt afgerond.

Waar ben je goed in?

Ik weet veel van software en vooral van koppelingen. Als er in mijn gemeente iets moet worden geregeld met gegevensuitwisseling, zoals tussen afdelingen of richting een landelijke database, dan word ik altijd gevraagd om dit uit te werken. Hoe moet dat werken? Welke standaarden en welke protocollen gebruiken we? Met dat soort vragen houd ik me bezig. Het inrichten doe ik niet zelf, maar ik kan goed de taal spreken die daarbij hoort en aangeven hoe het moet werken.

Aha, een echte techneut?

(Begint te lachen). Klopt wel een beetje, maar toch... Vorig jaar heb ik mijn master gehaald met een thesis over een ethisch vraagstuk (integriteit). Ik mag dit verhaal binnenkort presenteren bij een seminar van het ministerie van Defensie, nadat ik door een selectie ben gekomen. Dus ik heb ook een minder technische kant!

Mijn vaardigheden zitten ook aan de sociale kant van het werk; het goed met mensen kunnen omgaan. En ik weet me goed en snel in te werken in een nieuw werkterrein. Het BGT project dat ik eerder noemde, daar weet ik nu veel vanaf, terwijl ik geen geo achtergrond heb.

Duik je in je vrije tijd ook de ICT in?

Nee, juist niet. Ik lees graag thrillers of geschiedenisboeken. En ik ben een sporter. Naast wandelen zoals het Pieterpad, ben ik lid van een atletiekvereniging, roeivereniging en schaakvereniging. Dat laatste klinkt niet zo ‘sportief’ maar ik doe dat op een redelijk niveau. Dan is dat echt wel intensief hoor. Van deze sporten is roeien toch echt het leukste! Daarbij zit ik in het bestuur van twee verenigingen, dus genoeg te doen. En uiteraard ben ik regelmatig te vinden bij FC Emmen op de tribune.

Heb je tips of een hartenkreet voor Noordelijke Vechtstromen?

Nog niet, daarvoor ben ik nog te kort betrokken. Maar ik laat het zeker weten als ik tips heb.


peter mijnheer

Naam: Peter Mijnheer

Leeftijd: 56 jaar

Woonplaats: het mooie Emmen (geboren in Schoonebeek)

Burgerlijke staat: getrouwd met Joke, twee (uit huis wonende) kinderen, 1 afgestudeerd, 1 studerend

Huidige baan: adviseur Informatie en Organisatie bij de gemeente Emmen