Aanpassing rioolwaterzuivering Ootmarsum fase 2 gestart

Gepubliceerd op 10 mei 2023

De rioolwaterzuivering van Ootmarsum wordt aangepast. Deze aanpassing gaat in verschillende fasen. De eerste fase is klaar. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor fase twee. Dit is een grote klus, want de hele rioolwaterzuivering wordt opnieuw ingericht. Dit gebeurt stap voor stap.

Wat gaat er gebeuren?

Eerst halen we een aantal bakken met afvalwater leeg. Dat doen we met noodpompen. Het afvalwater wordt dan tijdelijk in een andere bak gepompt. Daarna halen we het dek weg. Dit zijn grote stukken beton die in stukken worden gezaagd. Met kranen worden ze weggetakeld. Als dat is gebeurd, kunnen de wanden worden verplaatst. En kunnen er nieuwe onderdelen geplaatst worden. Hiermee krijgt de rioolwaterzuivering een andere indeling. De zuivering krijgt daarmee een volledige conventionele techniek. Dat is een klassieke manier van zuiveren die het beste bij deze rioolwaterzuivering past wat betreft kosten en duurzaamheid. Het doel is de zuivering Ootmarsum weer optimaal functioneert, op een energiezuinige en beheervriendelijke wijze en dat de levensduur van de zuivering verlengd wordt.

Timelapse fase 1

Tijdens de eerste fase bouwden we een nieuwe nabezinktank (in de nabezinktank wordt het gezuiverde water van het actief slib gescheiden). Wil je weten hoe de bouw eruit zag? In dit timelapse filmpje kun je zien hoe de nabezinktank is gebouwd. Je ziet ook hoe de tweedehands brug uit Vriezenveen erop wordt getakeld.