Einde in zicht voor aanpassingen zuivering Ootmarsum

Gepubliceerd op 27 maart 2024

De aanpassing van de rioolwaterzuivering in Ootmarsum vordert gestaag, het einde is in zicht. De eerste fase is vorig jaar afgerond en inmiddels zijn we al ver gevorderd in fase twee. Het aanpassen van een zuivering is een grote gecompliceerde klus. De zuivering wordt verbouwd, terwijl het zuiveringsproces gewoon doorgaat.

Klassieke manier van zuiveren

De zuivering in Ootmarsum krijgt een volledig conventionele techniek, een klassieke manier van zuiveren. Dat betekent dat de zuivering een andere indeling krijgt. Hiervoor zijn stapsgewijs bassins leeggepompt, op verschillende locaties wanden en dekken verwijderd en aangebracht. Daarnaast is het leidingwerk aangepast, zijn nieuwe pompen, mengers en beluchting geplaatst.

Duurzaam bouwen

De klassieke manier van zuiveren past het beste bij deze rioolwaterzuivering. Zowel op het gebied van kosten als duurzaamheid. In het gehele proces voorafgaand aan de aanpassingen hebben we duurzaam bouwen als doel voor ogen gehad. Zo is tijdens de aanbesteding een plan van aanpak opgesteld gericht op de circulariteit van materialen. Denk daarbij aan het hergebruik van materialen en het minimaliseren van materiaalgebruik.

In de praktijk betekent het dat vrijkomende betonwanden als grondstof dienen voor beton. De bestaande RVS goot is omgebouwd en daardoor geschikt voor hergebruik en een bestaande portaalschuif kan gehandhaafd blijven. Om zo maar een paar voorbeelden te noemen van circulariteit van materialen.

Einde in zicht

Op dit moment voert de aannemer de laatste werkzaamheden aan de bassins uit. Als dit afgerond is, kan het beton voor het nieuwe dek gestort worden. De bassins worden vervolgens weer gevuld met afvalwater. Zodra alles uitvoerig getest is en ook de laatste aanpassingen zijn afgerond, wordt de zuivering weer volledig in gebruik genomen. Als alles naar verwachting verloopt, is dat medio juni van dit jaar.

Met het einde in zicht functioneert de zuivering in Ootmarsum straks weer optimaal en is de levensduur van de zuivering verlengd.