De Doorbraak


De Doorbraak is een beek van 13 kilometer lengte, die begint bij de Loolee bij Almelo en uitmondt in de Exosche Aa bij Ypelo.

De aanleg van de beek is gedaan om het water in Twente meer ruimte te geven, wateroverlast en verdroging te voorkomen en een ecologische verbinding te maken tussen Noordoost Twente en de Sallandse Heuvelrug. Een doorbraak dus, voor waterbeheer, landbouw en natuur.

Het is een beek met een verhaal dat uitnodigt om ontdekt te worden. Te voet, op de fiets, met scootmobiel of auto. Een tocht langs de Doorbraak is een ware ontdekkingstocht.

Aan de rechterkant van deze pagina kun je een boekje met fiets-, wandel-, scootmobiel- en autoroutes langs de Doorbraak aanvragen. Ook staan er 7 kunstwerken van kunstenaar Rinus Roelofs langs de beek, met elk hun eigen verhaal. Een speciaal gemaakte kunstkaart vertelt alles over deze kunstwerken en laat je zien hoe je ze van dichtbij kunt bekijken.

Tenslotte is het mogelijk om, vanaf groepen van ongeveer 10 personen, een excursie aan te vragen. Een gids neemt je dan te voet mee langs de Doorbraak en vertelt het verhaal van de beek. Een excursie is aan te vragen via www.vechtstromen.nl/excursies.

Vlieg mee over de Doorbraak


De Doorbraak in 7 beelden

Keursweg

Op deze kaart zie je waar de beelden van kunstenaar Rinus Roelofs langs de oevers van de Doorbraak staan, en hoe je deze wandelend of fietsend kunt bekijken