Meten grondwateronttrekkingen
Het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met weersextremen zoals veel regen in korte tijd en langere periodes van droogte. In die droge periodes is het voor agrariërs vaak noodzakelijk om gewassen te beregenen om een goede oogst te behalen. Belangrijk voor het voortbestaan van het agrarische bedrijf. Echter met veelvuldig beregenen wordt vaak ook de grondwatervoorraad aangesproken. De korte hevige stortbuien die nog vallen zorgen echter niet voor voldoende compensatie in het grondwater. En ook andere gebruikers maken gebruik van het grondwater. Het gevolg? Er wordt structureel meer water uit de grond gehaald dan erin komt.
Dat vraagt dat we slim moeten omgaan met (grond)water zowel vanuit algemeen als agrarisch belang. Want we willen zo veel mogelijk inzicht in (grondwaterverbruik) zodat er zo lang mogelijk voldoende water is voor iedereen.
Als waterschap hebben wij de wettelijke taak om inzicht te hebben in waar grondwaterbronnen liggen en hoeveel water uit die bronnen wordt onttrokken. Op dit moment hebben wij daar geen compleet overzicht van. Daarom gaan wij in 2025 alle agrarische ondernemers actief benaderen met de vraag om alle grondwaterbronnen inzichtelijk te maken. Want door te meten en te registeren weten we waar op welke momenten veel water nodig is. Dat soort gegevens kan ons helpen bij het verder ontwikkelen van een grondwatersysteem dat meegroeit met de klimaatontwikkelingen. Zodat we ook in de toekomst iedereen zo lang mogelijk van water kunnen voorzien.
Voordat we daadwerkelijk gaan starten, gaan we eerst beginnen met een pilot.