Hoe komt het afvalwater op een zuivering?


Man op toilet

We gebruiken ongeveer 135 liter water per dag. Om te koken, te wassen, te douchen en het toilet. Alleen voor het doorspoelen van de wc gebruiken we per dag al ongeveer 33 liter water. Bijna al dit water  komt in het riool terecht.

Dit vieze water wordt weer schoongemaakt. Dit schoonmaken van rioolwater gebeurt op de rioolwaterzuiveringen.

Maar hoe komt dit vieze rioolwater nu bij de rioolwaterzuivering? We nemen je graag mee op onze tocht van het riool naar de rioolwaterzuivering.

Van afvalwater terug naar de natuur

Het afvalwater van woningen en bedrijven gaat via de riolering naar de dichtstbijzijnde rioolwaterzuiveringsinstallatie, de rwzi. (rioolwaterzuivering)

Vrij-verval riolering

Het afvalwater van bijna alle woningen stroomt via een natuurlijk stroming, van hoog naar laag, rechtstreeks via de riolering naar een rioolwaterzuivering. Dit noemen we een vrij-verval riolering.

Rioolgemaal

Maar niet van alle woningen stroomt het afvalwater van hoog naar laag. Voor deze situaties is tussenkomst van een rioolgemaal noodzakelijk.

Het afvalwater stroomt via het riool naar een rioolgemaal. Vanaf het rioolgemaal wordt het afvalwater via een persleiding naar een rioolwaterzuivering verplaatst. Dit verplaatsen van afvalwater gebeurt onder grote druk, daar zorgt een pomp voor. Een rioolgemaal is een put of gebouw waarin deze pompen zitten.

Persleiding

Een persleiding is een buis waarin het afvalwater onder grote druk naar de rioolwaterzuivering stroomt. Deze druk wordt geleverd door een pomp.

Rioolwaterzuivering

Aan het eind van de vrij-verval riolering of de persleiding komt het afvalwater op de rioolwaterzuivering terecht. Daar wordt het vuile water in verschillende stappen weer schoon gemaakt. Dit schone water gaat terug naar de natuur.

De weg van het rioolwater naar de zuivering en weer terug naar de natuur. (pdf, 315 kB)