Update: vogelsterfte in het Kristalbad

Gepubliceerd op 9 augustus 2021

In het Kristalbad zijn afgelopen week nog 7 dode watervogels uit het water gehaald. Deze vogels waren al enige tijd geleden overleden. In het gebied tussen Hengelo en Enschede en tussen Driene en Twekkelo, zijn daarmee in totaal ongeveer 300 dode watervogels gevonden.

Een aantal dode watervogels is opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Vogelgriep is niet aangetroffen en een voorlopige laboratoriumuitslag geeft aan dat er geen toxische stoffen in de opgestuurde dieren zijn gevonden. De definitieve uitslag van het laboratorium wordt eind augustus verwacht.

Nadat de definitieve uitslag bekend is, zullen wij de plotselinge vogelsterfte evalueren. Het kan echter zijn dat de oorzaak van de vogelsterfte in het Kristalbad niet gevonden wordt. De omstandigheden ter plaatse zijn nu in orde en indien er geen nieuwe dieren sterven, kan er geen nieuw laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd.

Omdat er geen nieuwe slachtoffers onder de watervogels meer vallen, hebben wij de waarschuwingsbordjes weggehaald. Wel zullen we de situatie in het Kristalbad nog geruime tijd in de gaten houden. Wij adviseren om honden niet in het water te laten, totdat de definitieve uitslag van het onderzoek bekend is.

Meer informatie over botulisme