Zwem in veilig en gecontroleerd zwemwater

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Het wordt de komende weken prachtig weer en met de vakantieperiode in zicht meer aanleiding om te gaan zwemmen. Ga je zwemmen, doe dat dan veilig in officieel aangewezen zwemwater. Ga niet zwemmen in natuurplassen, rivieren of ander oppervlakte water. Wij controleren van 1 mei tot 1 oktober regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van de 46 officieel aangewezen zwemwaterlocaties in ons gebied. Check voordat je gaat zwemmen of de kwaliteit van het zwemwater goed is.

Wij raden iedereen aan alleen te gaan zwemmen in de officiële zwemwaterlocaties die gecontroleerd worden. Ander oppervlaktewater is over het algemeen redelijk schoon, maar van dat water weten we de actuele kwaliteit niet. Er kunnen lozingen of een overstort (noodvoorzieing in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) van het riool in hebben plaatsgevonden. Daardoor is er kans op de aanwezigheid van de E-coli bacterie, waar je ziek van kunt worden. Ook kunnen er andere ziektekiemen van bijvoorbeeld de ziekte van Weil in zitten.

Blauwalg en botulisme

Bij warm weer ontstaan er makkelijk blauwalgen (groep algen die bij overmatige bloei giftig kunnen zijn) in stilstaand of weinig stromend water. Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen kunnen ziek worden.

Bovendien is er bij warm weer verhoogd risico op botulisme.

Check de waterkwaliteit op zwemwater.nl

De actuele zwemwaterkwaliteit en andere informatie over de zwemwaterlocaties staat vermeld in de zwemwater app en op www.zwemwater.nl. De meeste locaties controleren we negen keer per seizoen. De locaties waar de kwaliteit minder scoren doen we driemaal extra. Als er aanleiding toe is kunnen we beslissen extra monsters te nemen voor bijvoorbeeld een blauwalg analyse of zwemmersjeuk (aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die zich vermenigvuldigd in zoetwaterslakken).

Op officiële zwemwaterlocaties staan informatieborden. Als er een waarschuwing of een verbod wordt ingesteld is dat op die borden te zien.

Verboden van bruggen te springen

Het springen of duiken van bruggen, stuwen en andere bouwwerken is verboden. Je krijgt hier een boete voor als we dit zien. Dat kan levensgevaarlijk zijn, omdat je niet kunt zien hoe diep het is en of er voorwerpen op de bodem liggen. De inrichting is niet geschikt om te zwemmen. De taluds zijn te steil, dan kun je het water niet uit. Ook kan er een sterke stroming staan of is er een onderstroming vanwege vaarverkeer.