Materieel waterschappen op weg naar waterramp Oekraïne

Gepubliceerd op 12 juni 2023

Het eerste transport van 15 vrachtwagens met onder andere boten, pompen, reddingsboeien, reddingsvesten en waadpakken is op maandag 12 juni vertrokken naar Oekraïne. De 21 waterschappen en Reddingsbrigade Nederland reageerden positief op een verzoek van de Europese Unie en het Rijk om materiële hulp te bieden aan Oekraïne, dat getroffen is door een watersnoodramp als gevolg van de verwoesting van de Kachovka- stuwdam. Later deze week vertrekken er nog meer colonnes met vrachtwagens uit Nederland naar het rampgebied.

Met een grote logistieke operatie werd alle materieel uit Nederland de afgelopen dagen verzameld in een depot in Vriezenveen (Overijssel). Het wordt vanuit daar onder regie van het Rijk met vrachtwagens getransporteerd naar het getroffen gebied.

Watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen was namens de 21 Nederlandse waterschappen aanwezig bij het vertrek van het transport. “Als Nederlandse waterbeheerders werken we dag en nacht aan waterbeheer in onze lage delta en met onze crisisorganisaties reageren we snel op wateroverlast en andere crisissen. We dragen op verzoek van de EU en het Rijk als Nederlandse waterbeheerders graag een steentje bij aan de noodhulp voor deze grote humanitaire waterramp in Oekraïne. Dat doen we samen met de Nederlandse Reddingsbrigade. De afgelopen dagen is er een enorme logistieke operatie uitgevoerd. Het liefst wil je nog sneller handelen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen. Tegelijkertijd besef ik ook dat deze actie ontzettend snel van de grond is gekomen. Binnen een paar dagen is zwaar materieel uit heel Nederland verzameld en gaat het al op transport. Complimenten voor de mensen die hier de afgelopen dagen dag en nacht aan hebben gewerkt”.

Vechtstromen levert pompen voor Oekraïne

Vanuit Vechtstromen worden tien verschillende pompen geleverd, om zo een steentje bij te dragen aan de hulp vanuit Nederland aan de Oekraïne. Het materiaal dat Vechtstromen stuurt moet met name helpen bij het wegpompen van grote hoeveelheden water op plekken waar dat het hardst nodig is.

Samen met de Europese Unie kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken in actie om te inventariseren wat Nederland kan doen. Daarbij zijn de 21 waterschappen gevraagd om te helpen, waaronder ook Vechtstromen. In de afgelopen dagen is er enorm hard gewerkt om he benodigde materiaal te verzamelen op onze locatie in Hengelo. Afgelopen vrijdag stond daar onze transportwagen met de pompen al klaar om vanochtend aan te leveren bij een depot van Defensie in Vriezenveen. Vanuit daar gaat het transport de komende dagen onder regie van het Rijk naar Oekraïne.


Vlnr. Stefan Kuks, watergraaf waterschap Vechtstromen, Pascalle Grotenhuis, Directeur Generaal Internationale Samenwerking ministerie van Buitenlandse Zaken en Marc van den Berg van reddingsbrigade Nederland.