Hoe creëer je een wereld zonder afvalwater?


Hoe creëer je een wereld waar geen afvalwater meer bestaat? Met de razendsnel toenemende waterschaarste in de wereld is dit een brandende vraag. Eén unieke oplossing komt uit Nederland. Die oplossing zuivert dagelijks het afvalwater van tot 150 personen en het heeft de aaibaarheidsfactor van een knuffeldier. Ziedaar, het verhaal van de BluElephant van het Nederlandse bedrijf Jotem water solutions.

Jotem water solutions kon het opmerkelijke product ontwikkelen met een innovatiesubsidie van ons waterschap en de opmerkelijke ‘look and feel’ kwam tot stand dankzij een samenwerking met Robert van Opdorp. Inmiddels draait er een unit op onze RWZI (rioolwaterzuivering) Almelo-De Sumpel. Ook draaien 3 BluElephants in Palestijnse gebieden bij ziekenhuizen en gaat Hogeschool Saxion de BluElephant inzetten voor de zuivering van toiletwater.

In deze film vertelt Roy Rosink, Process design engineer bij Jotem water solutions, hoe het komt dat dit revolutionaire idee álles te danken heeft aan moeder natuur. Jaap Nonnekens, senior-adviseur waterketen bijons waterschap, vertelt waarom zijn organisatie de ontwikkeling steunde.

De BluElephant draait inmiddels op diverse plekken ter wereld en werd ontwikkeld met ondersteuning van Jotem water solutions, Robert van Opdorp product designs, ons waterschap, World Waternet, Koninklijke Landmacht en Hogeschool Saxion University of Applied Sciences. De film 'The story of the BluElephant' werd geproduceerd door Bakkers Blik videoproducties, in opdracht van Water Alliance.


BluElephant