We starten het groeiseizoen met voldoende (grond)water

Gepubliceerd op 29 maart 2024

Op 1 april start het groeiseizoen. Dat wil zeggen dat rond deze tijd van het jaar de bomen, planten en gewassen weer beginnen met groeien en daardoor meer water gaan gebruiken. De afgelopen maanden is er voldoende neerslag geweest om de grondwaterstanden aan te vullen en het groeiseizoen goed te starten. We houden zo goed mogelijk water vast waar dat mogelijk is. De komende tijd blijft het wisselvallig. De grondwaterstanden zullen daardoor gelijk blijven of zelfs iets toenemen.

De Vecht, Dinkel, Regge en Drentse kanalen

Momenteel heeft de Vecht bij Emlichheim een afvoer van circa 30m3  per seconde. Bij Gronau heeft de Dinkel een afvoer van circa 3 mper seconde. Volgens de weervoorspellingen zal de waterstanden op de Vecht, Regge en Dinkel het komende weekeind iets gaan stijgen. Het Afwateringskanaal heeft een afvoer van circa 11 mper seconde. Er zijn op dit moment in het Drentse kanalensysteem geen problemen en ook hier zullen de waterstanden wat stijgen.

Weersvoorspelling

De komende dagen is het bewolkt met af en toe (mot)regen, de zaterdag lijkt droger te verlopen. Ook komende week wordt het wisselvallig en vrij zacht met vrijwel iedere dag enige tijd regen. Op de lange termijn is er vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarige gemiddelde. De (grond)waterstanden zullen met de verwachte weersvoorspellingen stabiel blijven of iets stijgen.

Oppervlaktewater

We houden het jaar rond zoveel mogelijk water vast om het grondwatersysteem op peil te houden. Zodat we het groeiseizoen komende week ingaan met een goede voorraad (grond)water. Op dit moment leveren we maatwerk en spelen we in op de lokale actuele omstandigheden na de extreem natte periode. We houden daarbij water vast wanneer dat kan en voeren water af wanneer dat nodig is. Wanneer de bodem verzadig is en stuwen te hoog staan, kan er namelijk wateroverlast optreden op het moment dat er in korte tijd veel regen valt.

Grondwater

Momenteel bevinden de grondwaterstanden zich op de meeste plekken in ons beheergebied rond het langjarige gemiddelde. Er is de afgelopen weken minder neerslag gevallen waardoor de grondwaterstanden zich hebben kunnen normaliseren. Met de komende wat wisselvallige periode verwachten we dat de grondwaterstanden redelijk stabiel blijven.