Succesvol symposium en media-aandacht voor de Ultieme Waterfabriek

Gepubliceerd op 21 maart 2024

Woensdag 20 maart werd in Emmen een bijeenkomst gehouden over de mogelijkheden om afvalwater duurzaam in de waterkringloop terug te brengen. De bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met NieuWater en werd geopend door dagelijks bestuurders Wilbert Siebring en Gezinus Wolters. Na de bijeenkomst kregen de bezoekers een rondleiding op de Puurwater Fabriek. Daar draait op dit moment de pilot: de Ultieme Waterfabriek. Ook de media besteedden woensdag ruimschoots aandacht aan deze pilot.

In de Ultieme Waterfabriek doen de 14 betrokken partners praktijkervaring op over hoe ze gezuiverd rioolwater direct kunnen hergebruiken. Dat kan in verschillende kwaliteiten voor verschillende toepassingen, zoals koelwater voor datacentra, proceswater voor industrie, water voor de tuinbouw én voor drinkwater. Ook wordt in kaart gebracht welke wetten en regels moeten veranderen voor grootschalige toepassingen.

Innovaties

De Ultieme Waterfabriek past in een mooie rij met innovaties die bijdragen aan de opgaven waarvoor het waterschap zich ziet gesteld en waarbij ook ons innovatiefonds betrokken is. Zoals BODAC, het klimaatplein, de BluElephant, Twentse Bouwboeren. Eind 2027 is het project afgerond. De pilot duurt vier jaar. Meer nieuws over de Ultieme Waterfabriek is te vinden op de site van de STOWA.

Aandacht van de media

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/16372263/wordt-rioolwater-het-nieuwe-wonder-uit-de-kraan

https://nos.nl/l/2513598