Vertraging werkzaamheden Eerderhooilanden door natte maand

Gepubliceerd op 9 januari 2025

In Eerderhooilanden worden de werkzaamheden in de komende maanden afgerond. De vistrap bij de uitmonding in de Regge is klaar. Door de afgelopen natte maand is het terrein slecht begaanbaar. Het grondwerk heeft daardoor wat vertraging opgelopen.

Planning van de laatste werkzaamheden

In de komende maanden gaat aannemer Nonak verder met de grondwerkzaamheden. De aannemer brengt schraal zand aan voor de ontwikkeling van stroomdalgraslanden. Ook wordt er een vlonder over de slenk aangelegd voor het wandelpad. Als laatste wordt de Hammerwetering gedempt. Dan stroomt het water door de nieuwe natuurlijke slenk naar de Regge.

Of de aannemer aan het werk kan is afhankelijk van de weersomstandigheden. De grond mag niet te drassig zijn om met de machines de grondwerkzaamheden uit te kunnen voeren.

Terrein afgesloten

Het werkterrein in Eerderhooilanden is niet toegankelijk voor publiek. De grond is momenteel te drassig, er zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het is daarom belangrijk dat voetgangers op de wandelpaden rondom Eerderhooilanden blijven.

Archeologische vondst

Voordat de werkzaamheden in Eerderhooilanden begonnen, is er archeologisch vooronderzoek gedaan. Tijdens de graafwerkzaamheden heeft een archeoloog ook meegekeken.

Na het graven van de slenk heeft een medewerker van waterschap Vechtstromen een bijzondere vondst gedaan: hij trof een stenen bijl aan, die waarschijnlijk gebruikt is door het trechterbekervolk. Dit volk leefde tussen 4350 en 2750 v. Chr. in Noord-Europa. De bekendste archeologische overblijfselen uit deze tijd zijn de hunebedden. De mensen gebruikten als gereedschap vuurstenen bijlen, beitels, andere stenen werktuigen en maakten trechtervormig aardewerk.

De stenen bijl krijgt een plekje in het kantoor van waterschap Vechtstromen en wordt daarna tentoongesteld bij Natuurmonumenten en Historisch Museum Ommen.