Werken aan onze wateropgaven aan de Geestersche Molenbeek
De voorbereiding van de aanpak voor onze wateropgaven aan de Geestersche Molenbeek is begonnen. De beek voldoet nog niet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De Geestersche Molenbeek moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuishoren. Daarom werken wij aan de vispasseerbaarheid van de stuwen en gaan wij de oevers natuurvriendelijker maken.
De Geestersche Molenbeek is een langzaam stromende beek op zandgrond en is 6,4 kilometer lang. In de beek zijn 5 stuwen waar de vissen niet langs kunnen zwemmen. Daarom nemen wij maatregelen zodat de vissen weer van het ene naar het andere gebied kunnen zwemmen tussen hun leefgebied en paaigronden. Daarnaast maken wij de oevers natuurvriendelijker door bijvoorbeeld de taluds minder steil te maken en bomen en struiken te planten.
Bouwteam
We weten wat we moeten doen om onze doelen te halen, maar we moeten nog uitzoeken hoe we dat precies gaan aanpakken. Daarvoor hebben wij een bouwteam samengesteld. In dit team werken wij samen met aannemer Bouwhuis en adviseurs. Met deze werkwijze wordt de aannemer al vroeg in het proces betrokken, in dit geval al vanaf de ontwerpfase. Ook de omgeving vragen wij om mee te denken. Door vroegtijdig onze krachten te bundelen, kunnen we sneller en efficiënter werken. Dat is nodig omdat we eind 2027 klaar moeten zijn met onze opgave, zodat we bijdragen aan een goed leefgebied voor planten en dieren.
Planning
Het bouwteam is gestart met de voorbereidingen. Een groot deel van 2025 werken we verder aan de planvorming en ontwerpen. De uitvoering staat gepland vanaf het einde van dit jaar.
Ondertekening
Op 28 februari 2025 is de bouwteamovereenkomst ondertekend door het waterschap vertegenwoordigd door Ramon Paalhaar (rechts), programmaleider watersysteem, Rob Bokdam (links), projectleider en Gert Bouwhuis (midden), directeur Bouwhuis Aannemingsmaatschappij “Bouwmij” B.V.