Aan de slag met de wateropgaven aan de Loolee bovenlopen

Gepubliceerd op 9 december 2024

De voorbereiding van de aanpak voor onze wateropgaven aan de Loolee bovenlopen is in volle gang. Het project bestaat uit drie beken: de Spikkersbeek bij Saasveld, de Middensloot bij Weerselo en de Fleringenmolenbeek bij Albergen. De beken voldoen nog niet aan de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW), met name op het gebied van vispasseerbaarheid en oeverinrichting. Om aan de doelen te voldoen gaan wij werken aan de vispasseerbaarheid van de stuwen en gaan wij de oevers natuurlijker inrichten. Het water moet een goed leefgebied zijn voor planten en dieren.

Startbijeenkomst

In juni organiseerden wij startbijeenkomsten over de wateropgaven van de beken. Tijdens deze bijeenkomsten maakten we kennis met grondeigenaren en andere belanghebbenden en gingen wij in gesprek over onze opgaven. De kennis en ervaring uit de omgeving is erg waardevol voor ons. Daarom hebben wij, voorafgaand aan onze planvorming, beelden en ideeën over de beken gedeeld.

Daarna zijn wij verder aan de slag gegaan. We hebben verschillende gesprekken gevoerd met grondeigenaren. Dit waren nuttige gesprekken en met de informatie die we ophaalden, verkennen we nu onze kansen, op weg naar de planfase.

Hoe nu verder?

Het is een grote klus om de vispasseerbaarheid te verbeteren en de oevers natuurvriendelijker inrichten. Zo moeten we bij 12 stuwen aanpassingen doen, zodat vissen vrij door de beken kunnen zwemmen. Daarom delen wij het werk op in twee opgaven: het herinrichten van de beken en het vispasseerbaar maken van de beken.

Bouwteam vispasseerbaarheid

Om tot een goed ontwerp te komen voor de vispasseerbaarheid van de beken stellen wij een bouwteam samen. In een bouwteam werken we samen met een aannemer in combinatie met een adviesbureau. Met dit bouwteam gaan we aan de slag met een aanpak waarbij er aandacht is voor omgevingsmanagement, technische uitwerkingen, inschatting van risico’s en kostenafwegingen. Met deze werkwijze betrekken wij de aannemer, adviseurs én omgeving bij de ontwerpfase. Op deze manier bundelen we kracht en kennis waardoor we sneller en effectiever kunnen werken. Dat is nodig omdat we eind 2027 klaar moeten zijn met onze opgave, zodat we bijdragen aan een goed leefgebied voor planten en dieren.

Adviesbureau herinrichting beken

De oevers worden natuurvriendelijk ingericht. Dit kan door een natuurvriendelijke oever of een bosoever te maken. Een natuurvriendelijke oever biedt meer beschutting en verschillende stroomsnelheden. Bosoevers bieden schuilmogelijkheden tussen de wortels van de bomen en schaduw waardoor de beek niet zo snel warm wordt. Voor de inrichting van de beken vragen we de hulp van een adviesbureau. Met de kennis uit de verschillende gesprekken die we hebben gevoerd en die nog een vervolg krijgen, richten we ons op een ontwerpproces dat past bij de omgeving en voldoet aan de opgaven.

Vervolg

In 2025 werken wij verder aan de planvorming en de ontwerpen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u deze sturen naar looleebovenlopen@vechtstromen.nl