Stap voor stap werken aan het Nieuwe Drostendiep

Gepubliceerd op 17 juli 2025

De werkzaamheden aan het Nieuwe Drostendiep verlopen voorspoedig. Op verschillende plekken zie je al mooie resultaten. We verleggen watergangen, leggen stuwen aan en verbeteren de leefomgeving voor planten en dieren. Benieuwd waar we mee bezig zijn? Hieronder lees je per deelgebied wat we doen.

Deelgebied Westerstroom

In 2006-2007 is de Westerstroom in het gebied de Koematen opnieuw aangelegd. De beek slingert weer mooi door het landschap. Daarom zijn de maatregelen in dit gebied beperkt. Wel hebben we de Westerstroom over een lengte van 2,8 kilometer ondieper gemaakt. Ook renoveren we de stuw in de Kerkhorstenleiding. Het kunstwerk ‘Het Orgel’ is verwijderd, zodat het water vanzelf naar het Nieuwe Drostendiep kan stromen. De buizen zijn hergebruikt voor de toegang naar de gronden van Natuurmonumenten ter hoogte van de Klenkerweg. Zo geven we materialen een tweede leven.

Deelgebied Huismaten

In Huismaten wordt een deel van het Nieuwe Drostendiep gedempt en op een ander deel brengen we een oude meander (kronkel) in het water weer terug. De Westerstroom stroomt straks via deze meander. De Boksloot wordt gedeeltelijk gedempt.

Na de bouwvakantie beginnen we met het plaatsen van een verdeelwerk en een stuw bij de Klenkerweg. Daarmee kunnen we het water beter verdelen en regelen. Ook plaatsen we een afsluiter op de nieuwe duiker onder de weg. Met de afsluiter wordt de stroming van het water geregeld.

Deelgebied Broeklanden

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden in de Broeklanden is rekening gehouden met het broedseizoen van de weidevogels. Op plekken waar het op advies van de ecoloog kon, is er wel gewerkt. Langs de Broeklanden zijn rechthoekige betonnen buizen (duikers) geplaatst ter voorbereiding op het verleggen van de waterloop de Laak. Deze buizen liggen onder de opritten naar weilanden of erven en zorgen ervoor dat het water wordt afgevoerd.

We zijn ook begonnen met de bouw van een stuw in het Nieuwe Drostendiep, vlak bij de Verlengde Hoogeveensevaart. Deze stuw helpt om bij veel regen water vast te houden. Bij de duiker onder de vaart komt een automatische krooshekreiniger. Deze haalt vuil zoals kroos, bladeren en takken weg, zodat het water goed blijft stromen.

Daarnaast zijn we gestart met graafwerkzaamheden voor landbouwgebied De Laak. Dit doen we in overleg met grondeigenaren en pachters. Met de nieuwe waterafvoer zorgen we ervoor dat water met teveel voedingsstoffen niet in het Nieuwe Drostendiep komt. Dat is beter voor de planten en dieren in het water. En door het plaatsen van een stuw in het natuurgebied voor weidevogels, kunnen we in dat deel het teveel aan water vasthouden. Het afvoeren van water uit landbouwgrond krijgt hiermee voorrang als dat nodig is.

Waarom deze werkzaamheden?

Het gebied is heel geschikt voor natuur die grondwater nodig heeft. Dat lukt als we het watersysteem verbeteren, het grondwater in de zomer hoger blijft en de bodem minder voedingsstoffen bevat. Met de werkzaamheden werken we toe naar een landschap dat aantrekkelijk is voor weidevogels en – op de langere termijn – geschikt is als vochtig hooiland, met planten zoals de dotterbloem. Daarnaast dragen we met deze maatregelen bij aan de doelen vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Al het water in Nederland moet eind 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die er thuis horen. Daarom maken we de oevers afwisselender, laten we het water sneller stromen en slingert de beek straks weer natuurlijk door het landschap.

Bouwvakantie

Van 25 juli tot 18 augustus 2025 heeft de aannemer bouwvakantie. In deze periode liggen de werkzaamheden stil. Daarna gaan we weer aan de slag om het Nieuwe Drostendiep nóg mooier te maken.