Onderzoek stuw bij Junne ligt voorlopig stil

Gepubliceerd op 1 mei 2021

Eind vorige week hebben we groen licht gekregen van de bestuursrechter in Zwolle om te starten met niet-vergunningsvrije werkzaamheden die nodig zijn voor het onderzoek naar de stuw in Junne. Er zijn naar aanleiding van deze start in verschillende juridische procedures voorlopige voorzieningen aangevraagd.

Voor de rechtbank was dat op 29 april jl. geen aanleiding het werk stil te leggen en dus heeft het waterschap de werkzaamheden voortgezet. Daar waren we blij mee, want het waterschap wil tijdens dit laagwaterseizoen zekerheid verkrijgen of de stuw veilig is. Vandaag kregen we bericht van de Raad van State, waar nog een beroepsprocedure loopt op ons projectplan Waterwet, het werk toch stil te leggen.

We vinden het vervelend dat deze situatie is ontstaan. We hebben diverse partners, belanghebbenden en omwonenden betrokken bij de planvorming voor het onderzoek dat nodig is om de staat van de stuw te onderzoeken, en de belangen zo goed mogelijk afgewogen.

Voor ons is het gezamenlijke belang van de waterveiligheid in het gebied de reden om het onderzoek naar de stuw nog dit jaar, in het laagwaterseizoen, te willen uitvoeren. Na het bericht van de Raad van State hebben we het werk vandaag per direct stil gelegd. We hopen dat we de werkzaamheden die uit oogpunt van waterveiligheid nodig zijn, zo snel mogelijk kunnen hervatten. Wij verwachten hier in de tweede helft van mei hier meer duidelijkheid over.

In afwachting van de uitspraak van de Raad van State zullen we inhoudelijk niet verder reageren.