We maken de verbinding tussen de Vecht en de stad Gramsbergen aantrekkelijker. Er komt bijvoorbeeld een aanlegplek voor kleine bootjes, kano’s en de Vechtezomp. Ook realiseren we speelmogelijkheden voor jong en oud. Samen met omwonenden kijken we of er een wandelpad in het gebied rond Gramsbergen kan worden aangelegd.
Als gevolg van de klimaatverandering wordt het weer steeds extremer. Daarom geven we de Vecht de ruimte en een natuurlijker verloop. Dat noemen we een ‘halfnatuurlijke laaglandrivier’. Hiermee houden inwoners droge voeten bij hoog water en kunnen we het water bij droogte beter vast houden in het gebied. Vanaf De Haandrik graven we een nevengeul. Dat is een soort smalle beek die naast de Vecht stroomt. In een nevengeul zit meer afwisseling en stroming dan in de hoofdloop van de Vecht. Hiermee voldoen we aan Europese eisen voor waterkwaliteit en ecologie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om de biodiversiteit in het gebied te vergroten. De manier waarop dit kan wordt samen met betrokken partijen uitgewerkt.
Landbouw langs de Vecht is een belangrijk onderdeel van de visie. Samen met de agrariërs in het gebied verkennen wij mogelijkheden voor natuurinclusieve landbouw, zonder dat dit ten koste gaat van de verdiensten van de ondernemer.
In 2019 hebben er diverse sessies en bijeenkomsten plaatsgevonden, die hebben geleid tot een visie voor het gebied Vechtrijk Gramsbergen (zie het kopje ‘downloads’). De besturen van gemeente en waterschap hebben in 2021 een besluit genomen over deze visie en de uitvoering hiervan. In 2021 werken we samen met inwoners aan een definitief ontwerp voor het stadsfront en de nevengeul. De procedures zullen in 2022 doorlopen worden en naar verwachting gaat in 2023 de eerste schop in de grond. De uitwerking van de overige parels in het gebied (o.a. Gat van Joosten) volgen hopelijk op een later moment.