Nieuwe Nereda® techniek RWZI Vriezenveen in gebruik genomen

Gepubliceerd op 8 november 2022

Na een bouwperiode van ongeveer twee jaar is de eerste fase van de nieuwe RWZI (rioolwaterzuivering) Vriezenveen klaar en sinds 4 oktober volledig in gebruik genomen. Deze RWZI draait nu helemaal op de nieuwe Nereda® techniek en is dan ook klaar voor de toekomst.

De afgelopen weken zijn verschillende onderdelen van de Nereda® installatie getest. De ‘oude’ installatie was tijdens de bouw en in de testperiode nog volledig in bedrijf. Bij een RWZI (rioolwaterzuivering) is het niet mogelijk om de stekker er zo uit te halen en dan de nieuwe installatie meteen te gebruiken. De bacteriën hebben namelijk tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Tijdens een aantal weken worden ze weer op volle sterkte gebracht. Dat doen we door beetje bij beetje afvalwater toe te voegen aan de nieuwe installatie. Hier wordt entslib aan toegevoegd dat uit andere installaties komt. Zo helpen we de juiste omgeving te creëren voor de bacteriën die al het werk doen om afvalwater schoon te maken. Inmiddels zijn ze op volle sterkte en is de ‘oude ‘ installatie afgeschaald. De Nereda® installatie heeft het hele zuiveringsproces succesvol overgenomen.

In de volgende fase gaan we de oude installatie afbreken en bouwen we een nieuw slibindikgebouw voor het indikken van slib. De hele RWZI Vriezenveen is dan halverwege 2023 helemaal klaar.

Duurzaamheid

Door de bouw van de nieuwe Nereda® installatie is op het terrein ruimte vrij gekomen om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn bijna 1200 panelen geplaatst die elektriciteit opwekken voor de RWZI. Daarnaast is er na het amoveren van de oude installatie nog meer ruimte over voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook wordt de locatie afgesloten van gas en is er een warmtepomp geplaatst.

Tijdens het bouwproces ontdekten we dat één van de bruggen op de nabezinktank (zie foto) hergebruikt zou kunnen worden op de aangepaste RWZI van Ootmarsum. Deze brug wordt passend gemaakt door de firma Lanek en wordt aan het einde van dit jaar overgeplaatst naar Ootmarsum waar hij kan beginnen aan een “tweede leven”.

Nereda® installatie

Zuiveren volgens de Nereda® technologie is de beste manier van zuiveren op deze locatie in Vriezenveen. Nereda® staat voor een nieuwe zuiveringstechnologie die verschillende voordelen heeft. Zo worden er geen chemicaliën gebruikt. Daarnaast is er met deze technologie een kleiner oppervlak nodig. Dit is goed voor de kwaliteit van het schoongemaakt water dat zuivering weer verlaat. En doordat de zuiveringsinstallatie kleiner is, is er minder energie nodig.

Daarnaast is Nereda® ook geschikt om in de toekomst eventueel grondstoffen uit het afvalwater terug te kunnen winnen. Klik hier hier voor een kleine impressie van de werking een Nereda®.