Hoe houden we rekening met flora en fauna?


Maaien volgens de gedragscode

We werken samen met andere waterschappen met een gedragscode. Die geeft regels en handvatten voor beheer en onderhoud van waterwegen en oevers. Hierdoor hoeven we niet voor elke activiteit in ons  werkgebied een aparte vergunning aan te vragen. De huidige gedragscode geldt vanaf 1 april 2025.

Een belangrijk onderdeel van de gedragscode is dat we tijdens ons werk rekening houden met de flora en fauna. Hierin onderscheiden we twee werkwijzen: de habitatbenadering en de soortenbenadering. Wij gaan in de basis voor de habitatbenadering. Hierdoor beschermen we de leefomgeving (habitat (natuurlijke leefomgeving)) van plant of dier, door een nat en droog talud (schuine kant van de sloot) een jaar lang te laten staan.

Op plaatsen waar we de habitatbenadering niet mogelijk is vanuit de primaire waterschapstaak, zetten we in op de soortenbenadering. Dit houdt in dat we fysiek controleren of er beschermde dier- en plantensoorten aanwezig zijn op plekken waar we maaionderhoud willen uitvoeren.

Maaiperiodes

Vanaf april tot het eind van het jaar maaien wij al onze onderhouds-paden en bodems en oevers van waterlopen. Zo voorkomen we dat ze dichtgroeien. De onderhoudspaden maaien we als eerste, om veilig via deze paden met het materieel bij de waterkant te kunnen komen om onze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Daarna maaien we de bodem en de waterkanten (de zogenoemde taluds) van de waterlopen. De bredere onderhoudspaden die in weidevogelgebieden liggen, laten we in de periode tussen april en 15 juni ongemoeid. Voor smalle paden in weidevogelgebieden vindt er eerst een veldcheck plaats op broedvogels in periode van april tot 15 juni om het broeden niet te verstoren. Door weersomstandigheden (bij droogte of veel neerslag) kan het nodig zijn dat we eerder of later maaien, om daarmee een goede aan- en afvoer van water te borgen. Dit doen we binnen de mogelijkheden die de gedragscode ons biedt.

Natuurwaarden behouden

Voor flora en fauna vormen de begroeiing in sloten en langs waterkanten vaak een aantrekkelijke leefomgeving. We zaaien ook op verschillende plekken langs de waterkant stroken in voor bijen en vlinders. Bij het maaien, dat nodig is voor een goede aan- en afvoer van water, houden we rekening met de aanwezige natuurwaarden. Dit doen we onder meer met de flora- en faunakaart die via een app beschikbaar is voor onze maaiers. Op deze kaart is zichtbaar waar welke beschermde flora en fauna langs onze watergangen zitten. Alle aannemers krijgen aan het begin van maaiseizoen een toolbox met uitleg hoe om te gaan met flora en fauna. Daarnaast krijgen ze ook onze praktische handleiding waarin een stappenplan staat hoe om te gaan met bijvoorbeeld een nest die op het onderhoudspad zit.

Handleiding zorgvuldig onderhoud

Voor de voorbereiding en de uitvoering van het onderhoudswerk gebruiken we de handleiding zorgvuldig onderhoud. Hierin staat hoe we concreet invulling geven aan de regels van de gedragscode. De handleiding wordt jaarlijks geactualiseerd.


Beschermde plant?

Iedereen die een beschermde plant ziet staan kan dit melden bij een landelijk meldpunt zodat deze opgenomen wordt in de Nationale Databank Flora en Fauna. Informatie uit deze databank gebruiken wij bij het plannen van onze onderhoudswerkzaamheden. Wij weten dan nog beter waar beschermde planten staan zodat wij hier met onze maaiwerkzaamheden rekening mee kunnen houden.

Deze planten kunnen aangemeld worden bij 1 van de onderstaande websites. Tip: wanneer u een goede foto bij de melding aanlevert wordt hij eerder opgenomen in de databank.