Schoon water met behoud van gewasbeschermingsmiddelen


2027 moet de waterkwaliteit in Nederland op orde zijn. Om hier vaart achter te zetten zullen de noordelijke waterschappen niet meer alleen voorlichten, maar ook gerichter toezicht houden. Daarbij zal op heterdaad, maar ook achteraf worden gehandhaafd. Als het niet lukt om de emissie (uitstoot) te verlagen, worden straks misschien gewasbeschermingsmiddelen uit de handel genomen. Geen agrariër, die dat wil.

Als loonbedrijven, akkerbouwers of boomkwekerijen hun poot-, zaai- en spuitmachines reinigen, komen er echter vaak gewasbeschermingsmiddelen (GBM) in de sloot of het riool. Net als bij het aanmaken van de spuitvloeistof of het spoelen van lege verpakkingen. Waterschappen spraken de afgelopen twee jaar loonwerkers en agrariërs hierop aan. De boodschap: laten we samen zorgen voor schoon water en behoud van gewasbeschermingsmiddelen.

Uit de handel?

Om een indruk te krijgen van de ernst van de problematiek zijn monsters genomen op wasplaatsen en erven. Hierbij werden per bedrijf gemiddeld twintig werkzame stoffen gevonden. De helft hiervan overschreed de norm voor oppervlaktewater. Aan de hand van persoonlijke gesprekken, nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten heeft waterschap Vechtstromen het probleem zichtbaar gemaakt en oplossingen aangedragen. Ongeveer 40 bedrijven geven aan te willen investeren in een wasplaats met zuiveringsvoorziening. Maar nog niet alle bedrijven hebben de zaak op orde. Dat moet de komende vijf jaar wel gebeuren, anders worden misschien bepaalde gewasbeschermingsmiddelen uit de handel genomen.

Handhaven!

Ook achteraf… In 2023 moet het aantal overschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen 90% minder zijn dan in 2013. Een hele opgave. Daarom gaan de waterschappen gerichter toezien of bedrijven zich aan de regels houden. Vanaf komend teeltseizoen handhaven de waterschappen in Noordoost-Nederland ook achteraf. Dit gebeurt aan de hand van monstername in de straatkolk of de wasplaats (zie schema). Agrarische sector en samenleving hebben belang bij schoon oppervlaktewater en een juist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Tijd voor actie dus!


Meer weten?

Bekijk de Beleidslijn toezicht en handhaving wassen van machines op agrarische bedrijven of vraag een adviesgesprek aan met Roel Koekoek (088 220 32 97)